Mikko Pakarinen kehittää tehokkaampia hoitoja lasten maksa- ja suolistosairauksiin

Lastenkirurgian professorin tähtäimessä on lääkehoito maksavaurioon.

Mitä tut­kit?

Ryhmäni tutkii lasten synnynnäisiä maksa- ja sappitiesairauksia sekä suoliston kehityshäiriöitä. Tavoitteenamme on selvittää näiden sairauksien keskeisimmät mekanismit, jotka aiheuttavat elinvaurioita ja toimintahäiriöitä. Se mahdollistaisi tehokkaampien hoitojen kehittämisen. 

Mi­hin ja mi­ten oman tut­ki­muk­se­si aihe vai­kut­taa? 

Synnynnäinen sappiteiden umpeuma, joka on yksi pääasiallisista tutkimuskohteistamme, on edelleen lasten maksasiirtojen yleisin syy kaikkialla maailmassa. Siihen liittyy tuntemattomasta syystä etenevä maksavaurio. Tätä vauriota estävä lääkehoito voisi vähentää maksansiirtojen tarvetta huomattavasti sekä sappiteiden umpeumassa että muissa synnynnäisissä sairauksissa, joissa sapenvirtaus on estynyt. 

Mikä alal­la­si ins­pi­roi si­nua eri­tyi­ses­ti juu­ri nyt?

Kuten monissa muissa sairauksissa, kudosnäytteiden keräämistä hyödyntävä geenitutkimus edistää tautimekanismien ymmärtämistä myös näissä sairauksissa nopeasti. Meidänkin ryhmämme on mukana tällaisessa tutkimuksessa. On mielenkiintoista nähdä, syntyykö uuden tutkimustiedon perusteella lähitulevaisuudessa läpimurtoja, joka näkyy käytännössä potilaiden hoidossa.   

 

Mikko Pakarinen on lastenkirurgian professori lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Katso Mikko Pakarisen uuden professorin tervetuliaisluento 4.12.2019.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.