Elintarvikkeiden turvallisuus on Suomessa tällä hetkellä kansainvälisesti hyvällä tasolla. Esimerkiksi kotimaassa tuotetut elintarvikkeet eivät sisällä kuluttajalle vaarallisia määriä kemiallisia aineita, ja ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa salmonellaa esiintyy kansainväliseen tasoon nähden hyvin vähän. Elintarvikkeiden välityksellä leviävien epidemioiden määrää ei ole kuitenkaan pystytty vähentämään, ja myös ruokapetoksia havaitaan yhä useammin.
Elintarvikehygienian dosentti, ympäristöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäri
Elintarvikkeiden turvallisuuden jatkuva valvonta ja niihin liittyvien riskien hallinta on ikään kuin tavallisen kuluttajan ja ruokatuotannon välillä toimiva turvaportti, joka huomataan usein ainoastaan poikkeustapauksissa – kuten silloin, jos pakastepussista löytyykin jotakin muuta kuin mitä etiketti väittää. Kotimaassa toimivat elintarvikealan yritykset täyttävät elintarviketurvallisuuden vaatimukset pääosin erinomaisesti, ja elintarvikevalvontaa tarvitaankin erityisesti silloin kun yrittäjä ei osaa tai ei halua toimia turvallisesti. Janne Lundén tutustui elintarvikealan riskinhallinnan haasteisiin jo väitöskirjassaan listeria -bakteerin hallinnasta.
- Minulle oli hyvin luontevaa lähteä tutkimaan elintarvikevalvontaa. Tutkimuslinjaa aloittaessani sitä ei juurikaan tutkittu maailmalla, vaikka se on keskeinen kivijalka elintarvikkeiden turvallisuuden varmistamisessa, kertoo Lundén.
HOH Helsinki One Health –tutkimusverkosto toimii Helsingin yliopistossa ja yhdistää eläinten ja ihmisten yhteisen terveyden tutkimusta, yhteistyökumppaneinaan mm.
Lisätietoja:
ELT, dosentti Janne Lundén, puh. +358 29 415 7148,
HOH-verkoston johtaja, ELTDK varadekaani Prof. Olli Peltoniemi,