D-vitamiinia leivästä

Viikin kampuksella etsitään koekaniineita D-vitamiinitutkimukseen. Testattavana on leipä, jonka leivinhiiva on herätelty vitamiinintuottajaksi.

Talvipäivän lyhyys ja harmaus painaa mieltä – myös siksi, että auringon vaikutuksesta iholla syntyvästä D-vitamiinista tuppaa tulemaan pula. Olemme talvella täysin riippuvaisia ravinnon D-vitamiinista, jota kertyy esimerkiksi kalasta, metsäsienistä ja kananmunasta.

Pulan välttämiseksi myös maitovalmisteita ja margariineja vitaminoidaan, mutta valikoimaan mahtuisi mukaan uusiakin D:n lähteitä. Vaihtoehtoja kartoitetaan parhaillaan Viikissä, elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksellaChristel Lamberg-Allardtin johtamassa tutkimusryhmässä on käynnisteillä tutkimus, jolla selvitetään mahdollisuutta saada D-vitamiinia leivästä.

Ryhmä etsii parhaillaan 20–40-vuotiaita vaaleaihoisia, perusterveitä naisia koekaniineiksi tutkimukseensa. Koska kyse on leipätutkimuksesta, keliakiaa tai vilja-aineallergiaa ei saisi olla.

– Dopingkin on kielletty, tutkimusavustaja Essi Skaffari tarkentaa.

– Solariumissa tai aurinkolomalla ei saa käydä kahteen kuukauteen ennen tutkimusta eikä myöskään kahdeksan tutkimusviikon aikana.

Hiivasta vitamiinia 

Tutkimuksessa käytettävä leipä leivotaan tavallisella leivinhiivalla, joka on UV-valolla aktivoitu tuottamaan D2-vitamiinia. Hiiva on aikaisemmissa tutkimuksissa osoittautunut turvalliseksi, ja sen on todettu sopivan mainiosti leivontaan.

– Kolmen päivittäin syötävän tutkimusleipäviipaleen lisäksi tutkittavat nauttivat joko D-vitamiinia tai lumevalmistetabletteja Skaffari kertoo.

Koehenkilöt saavat tutkimuksen aikana täyttäväkseen lomakkeita, joilla selvitetään heidän ruokatottumuksiaan ja muita elintapojaan. Lisäksi tutkittavat pitävät tutkimuspäiväkirjaa. Vitamiinitilanteen kehittymistä tutkijat seuraavat verinäytteiden avulla.

Tutkittavia etsitään

Vaivanpalkaksi osallistujille on tarjolla – paitsi ilmaista leipää – myös henkilökohtainen palaute ruokavalion ravintosisällöistä ja D-vitamiinitilanteesta.

Mikäli leivän vitamiini osoittautuu hyvin imeytyväksi, terveysleipää saattaa ilmaantua myös kaupan hyllyyn.

Osallistumisesta kiinnostuneet voivat ottaa 17.1. mennessä yhteyttä tutkimusavustajiin.