Yli 300 miljoonaa matkailijaa vierailee vuosittain alueilla, joissa hygienian taso on alhainen. Noin viidennes näistä matkailijoista palaa kotimaahansa mukanaan ei-toivottu seuralainen, lääkkeille vastustuskykyinen suolistobakteeri, osoittaa tuore suomalaistutkimus.
– Riski lääkkeille vastustuskykyisen suolistobakteerin saamiseen kasvaa huomattavasti, jos matkailija sairastuu ripuliin ja erityisesti jos hän hoitaa sitä antibiooteilla, kertoo Clinical Infectious Diseases -lehdessä julkaistua tutkimusta johtanut infektiolääkäri, dosentti Anu Kantele Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.
Esimerkiksi Intian niemimaalla vierailleista matkailijoista 23 prosenttia kantoi kotiin palatessaan lääkeresistenttiä ESBL-bakteeria, vaikka olisi säilynyt matkan aikana terveenäkin. Ripuliin sairastuneista bakteeria kantoi 47 prosenttia, ja ripuliaan antibiooteilla hoitaneista peräti 80 prosentilta löytyi ESBL-suolistobakteeri.
– Kaakkois-Aasian osalta tilanne oli likipitäen yhtä paha kuin Intian. Myös Afrikan manner, Lähi-Itä ja Itä-Aasia osoittautuivat riskialueiksi, mutta kantajien osuus näillä alueilla käyneillä jäi selvästi edellä mainittuja pienemmäksi, Kantele kertoo.
Oireetonkin voi levittää bakteeria
Suurin osa ESBL-bakteeritartunnan saaneista matkailijoista ei tiedä mitään superbakteerin vierailusta elimistössään, mutta osalle bakteeri voi aiheuttaa vaikean, jopa hengenvaarallisen infektion.
Oireetonkin kantaja voi levittää bakteeria muihin, jotka saattavat sairastua vakavasti. Bakteerit voivat päätyä myös sairaaloihin, joissa jo muutenkin kamppaillaan antibioottiresistenssin kanssa.
– On huomioitava myös globaalitaso: antibioottiresistenssi on yksi merkittävimmistä modernin terveydenhuollon uhkakuvista, ja näiden resistenttien bakteerikantojen leviäminen pahentaa tilannetta koko ajan, Kantele muistuttaa.
– Uusia antibiootteja ei juuri ole tulossa, joten nykyisiä tulisi vaalia – keskeisintä tässä on antibioottien liikakäytön vähentäminen.
Ripuli talttuu vähemmälläkin
Kantele kehottaa matkailijoita suhtautumaan varauksellisesti antibioottien käyttöön vatsataudin hoidossa.
– Ripulia ei yleensä tarvitse hoitaa antibiootilla; tärkeintä on riittävä nesteytys, ja oireita voidaan lievittää esimerkiksi loperamidilla, hän neuvoo.
– Korkea kuume, verinen uloste ja vakava kuivuminen ovat oireita, joiden vuoksi on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Helsingin yliopiston, yliopistollisen sairaalan ja Lääkärikeskus Aavan yhteistyönä tehtyyn tutkimukseen osallistui 430 suomalaista, jotka matkailivat Skandinavian ulkopuolella.