Antibiooteille resistentin tuberkuloosin torjuntaan apuraha

Yli puolen miljoonan euron rahoitus tukee Helsingin yliopiston koordinoimaa tuberkuloositutkimusta, jossa hyödynnetään uusia sekvensointimenetelmiä.

Apulaisprofessori Tarja Sironen on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 563 000 euron apurahan yhdessä tutkijatohtoreiden Ravi Kantin ja Fathiah Zakhamin kanssa.

Apuraha on tarkoitettu hankkeeseen, jossa tutkitaan antibiooteille resistenttiä tuberkuloosia ja sen torjuntaa.

Tuberkuloosi on maailmanlaajuinen terveysongelma, ja noin kymmenen miljoonaa ihmistä sairastuu vuosittain tuberkuloosiin. Lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosibakteerin (MDR) osuus on kasvanut maailmassa, ja MDR-tuberkuloosi vaikeuttaa sairauden hoitoa.

– Tavoitteenamme on kehittää menetelmä, jolla voitaisiin sekvensoida koko tuberkuloosibakteerin genomi ja tunnistaa bakteeri ja sen ominaisuudet nopeasti, tarkasti ja kohtuuhintaisesti suoraan kliinisestä näytteestä ilman hidasta viljelyvaihetta, Tarja Sironen sanoo.

Samaa menetelmää voidaan myöhemmin käyttää minkä tahansa bakteerin resistenssigeenien tunnistamiseen.

– Tämä hanke on osa tavoitettamme kehittää uusia, bakteerien koko genomien sekvensointiin perustuvia menetelmiä bakteeri-infektioiden tutkimista varten, Sironen jatkaa.