Marko Kangasniemi kehittää tekoälyn ja radiologin yhteispeliä

Lääketieteen, tekniikan ja fysiikan asiantuntijoiden yhteistyö poikii parempaa kuvantamista ja hoitoa.

Mitä tutkit?

Tutkin tekoälyn ja koneoppimisen mahdollisuuksia lääketieteellisten kuvantamistulosten analytiikassa ja mallintamisessa. Kuvantamisessa käytettävät menetelmät kehittyvät huimaa vauhtia, eikä nykyaikaisimpien menetelmien tuottama tieto ole kaikilta osin hyödynnettävissä niillä työskentelytavoilla, joilla röntgenlääkäri eli radiologi perinteisesti työskentelee. Me kehitämme uusia tapoja soveltaa tietoa.

Mihin ja miten tutkimuksesi aihe vaikuttaa?

Tekoälymenetelmät tuovat lisää tietoa kuvantamistutkimukseen ja voivat mahdollistaa tarkemman tai nopeamman hoidon. Esimerkiksi kun röntgenlääkäri toteaa äkisti sairastuneen potilaan aivovaltimossa nopeaa hoitoa vaativan tukoksen, samaan aikaan tekoäly voi osoittaa samasta kuvantamistutkimuksesta verenkiertohäiriölle altistuneen aivoalueen sijainnin ja koon.

Tai siinä missä röntgenlääkäri katsoo vatsan alueen magneettikuvia ja arvioi niistä mahdollisia syitä potilaan oireiluun, tekoäly voi arvioida ihmissilmän tavoittamattomissa olevaa kuvatietoa ja kertoa, millä todennäköisyydellä potilas sairastaa tulehduksellista suolistosairautta.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Se, että voimme hyödyntää alati kehittyviä kuvantamismenetelmiä parhaalla mahdollisella tavalla, edellyttää radiologisen ajattelun kehittämistä ja uusien mahdollisuuksien oivaltamista. Näitä oivalluksia sovelletaan sitten yhteistyössä tekniikan, fysiikan ja lääketieteen asiantuntijoiden kesken. Parhaimmillaan tästä seuraa täysin uudenlaista lääketieteellistä kuvantamista.

 

Marko Kangasniemi on radiologian professori lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.