Elements of AI -verkkokurssi on saanut jo miljoona ihmistä tutustumaan tekoälyn perusteisiin

Helsingin yliopiston ja koulutusyritys MinnaLearnin kehittämä kurssi on kaikille avoin ja maksuton. Se tarjoaa helposti ymmärrettävää tekoälytietoa käytännön esimerkkien kautta.

Vuonna 2018 julkaistu Elements of AI -kurssi on ylittänyt miljoonan osallistujan rajan ja vakiinnuttanut paikkansa yhtenä maailman suosituimmista verkkokursseista. Avoin ja maksuton verkkokurssi (MOOC) tarjoaa helposti ymmärrettävää tekoälytietoa käytännön esimerkkien kautta.

Elements of AI on käännetty 26 eri kielelle, ja sen avulla tekoälyn perusteisiin on tutustunut ihmisiä yli 170 eri maasta.

– Kun kurssia suunniteltiin, aavistelimme, että tekoäly on tulossa merkittäväksi osaksi jokaisen elämää. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, monet tekoälysovellukset esimerkiksi tekstintuotannossa ovat monelle arkipäivää. On entistä tärkeämpää, että mahdollisimman moni ymmärtää tekoälyn mahdollisuuksia mutta osaa tarkastella sen hyödyntämistä myös kriittisesti, kertoo kurssin vastuuopettaja, Helsingin yliopiston ja Suomen tekoälykeskus FCAI:n professori Teemu Roos.

Lokalisointi mahdollistanut tekoälyn ymmärryksen yhä laajemmalle joukolle

Suomi päätti EU-puheenjohtajakaudellaan joulukuussa 2019 tarjota Elements of AI -kurssin kaikille jäsenmaille, ja se julkaistiin 21 EU-maassa niiden omilla kielillä. Tähän mennessä kurssi on käännetty ja lokalisoitu jo 30 eri maahan yhteistyössä yliopisto- ja yrityskumppaneiden kanssa.

– Tiedon saatavuus mahdollisimman monella kielellä mahdollistaa yhdenvertaisemman osallistumisen tekoälyn luomaan muutokseen. Kun käsitteet ovat opittavissa omalla kielellä, se helpottaa tekoälystä käytävää keskustelua ja ymmärrystä. Käymme jatkuvasti keskusteluja kurssin avaamisesta uusissa maissa, sanoo Elements of AI:n Helsingin yliopiston kanssa kehittäneen koulutusyritys MinnaLearnin perustaja ja toimitusjohtaja Ville Valtonen.

– On myös tärkeää, että Euroopassa nostetaan tekoälyosaamisen tasoa, jotta pysymme jatkossakin kilpailukykyisinä ja säilytämme digitaalisen itsenäisyyden. Suomesta tulee ensiluokkaista tekoälyosaamista ja alan yrityksiä. Meillä on kaikki mahdollisuudet olla maailmanlaajuisen tekoälykehityksen kärkimaita, Teemu Roos sanoo.

Uusia tekoälyn tuntijoita

Helsingin yliopisto ja MinnaLearn jatkavat tekoälyn perusteiden kouluttamista ja kehittävät kurssia soveltumaan entistä paremmin myös yritysten tarpeisiin. Kurssin pohjalta on kehitetty yrityksille suunnattu koulutuskokonaisuus Elements of AI for Business, joka lisää yritysten ymmärrystä tekoälyn vaikutuksista ja hyödyntämismahdollisuuksista liiketoiminnan näkökulmasta. Jo yli 250 yritystä pelkästään Suomessa on kouluttanut henkilöstönsä tekoälyn perusteisiin Elements of AI:n avulla.

Tekniset alat ja koulutusohjelmat ovat perinteisesti miesvaltaisia, mutta Elements of AI -kurssi on saavuttanut suosiota myös naisten keskuudessa: jopa 40 prosenttia kurssiin osallistujista on naisia. Toinen selkeästi erottuva käyttäjäryhmä ovat yli 45-vuotiaat, joita on yli 25 prosenttia käyttäjistä.

Elements of AI:n lisäksi Helsingin yliopisto tarjoaa kaikille avoimen Ethics of AI -kurssin tekoälyn etiikasta sekä yhdessä MinnaLearnin kanssa luodun Building AI -kurssin, joka rakentaa sillan perustason ja koodaustaitoa vaativien tekoälykurssien välille. Building AI:n voi suorittaa kolmella eri vaikeustasolla.

Lue tutkimusuutisia tekoälystä.

Palkittu Elements of AI opettaa tekoälyn perusteet
  • Elements of AI koostuu itsenäisesti opiskeltavasta materiaalista, interaktiivisista sisällöistä ja tehtävistä. Arvioitu työmäärä on noin 30 tuntia.
  • Kurssilla opiskelija oppii ymmärtämään tekoälyyn liittyviä käsitteitä, käyttötapoja ja rajoitteita. Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat oppia tekoälyn perusteet. Peruskurssille osallistuakseen ei tarvitse koodaustaitoja.
  • Elements of AI valittiin vuonna 2019 maailman parhaaksi verkkokurssiksi Computer Science -kategoriassa, kun se nousi ensimmäiselle sijalle Class Centralin 1167 verkkokurssin joukosta. Elements of AI:n taakse jäävät kurssit ovat mm. huippuyliopistojen kuten Stanfordin, Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) sekä Harvardin toteuttamia.