Venäläiset kulkivat kortteliaktivismista valtakunnallisiin mielenosoituksiin

Svetlana Erpyleva tutkii, miten suuret mielenosoitukset politisoivat venäläistä aktivismia.

Duuman vaalien jälkeen joulukuussa 2011 Venäjällä kadut täyttyivät mielenosoittajista. He vastustivat vaalitarkkailijoiden havaitsemaa vaalivilppiä. Mielenosoittajat vaativat väärinkäytösten julkista tunnustamista ja koko vaalien uusimista.

Mielenosoitukset jatkuivat seuraavanakin vuonna ja laajenivat maaliskuisten presidentinvaalien jälkeen vastustamaan presidentti Vladimir Putinin asettumista uudelleen presidentiksi.

— Jo ennen näitä suuria mielenosoituksia Venäjällä oli paljon paikallisia aktivistiryhmiä, sosiologian tutkija Svetlana Erpyleva kertoo.

Aktivistit vaativat paikallishallintoa esimerkiksi kunnostamaan kylän leikkipuiston tai säästämään lähipuiston. Nyt nämä samankaltaiset ryhmät päätyivät osaksi valtakunnallista taistelua.

— Maassa oli paljon paikallisaktivisteja ja ryhmiä, jotka keskittyivät lähikorttelien tai oman kylän ongelmiin tai vaikkapa hyväntekeväisyyteen. Erikseen oli ryhmiä, jotka vastustivat Putinia.

Suurmielenosoitukset toivat nämä ihmiset yhteen. Aktivistit vaativat edelleen paikallisten olojen parannuksia, mutta eivät vain itsensä ja lastensa takia. He osoittivat samalla, että hallinto on huono, kun se antaa naapuruston päätyä epäviihtyisään ja turvattomaan jamaan.

— He korjasivat puistonpenkkejä vastalauseena Putinille, Erpyleva kuvailee.

Vaalien jälkeen moni paikallisvaikuttajista innostui mukaan kuntapolitiikkaan.

Svetlana Erpyleva on tutkinut aktivismin murrosta yhdessä opiskeluajoilta tuttujen tutkijoiden kanssa. He perustivat Public Sociology Laboratory -nimisen ryhmän eli PS Labin.

— Tahdoimme yhdistää tutkimusta ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Nyt haaveilen, että voisin tehdä PS Labista tutkimuslaitoksen.

Sosiologi haluaisi jatkaa tutkimustyötään ulkomailla ainakin muutaman vuoden ajan. Hän kaavailee myös paluuta Venäjälle, mutta toivoo monen asian muuttuvan parempaan suuntaan ennen sitä.

— Tällä hetkellä politiikantutkija voi puhua työstään suhteellisen vapaasti, mutta muutaman vuoden päähän ei kukaan osaa ennakoida.

Svetlana Erpylevan väitöskirja New local activism in Russia. Biography, event, and culture tarkastettiin valtiotieteellisessä tiedekunnassa 8.6.

Artikkeli on ilmestynyt Yliopisto-lehden Minä toivon -palstalla Y/05/19.