Vaadimmeko robotilta korkeampaa moraalia kuin itseltämme?

Mitä sairaalan hoivarobotti tekee, jos potilas ei tahdo ottaa lääkkeitään? Myöntyykö se asiakkaan tahtoon vai pakottaako nielaisemaan? Mitä eroa robotin ja ihmisen ratkaisuilla on? Koneet tekevät yhä enemmän valintoja, mutta onko kukaan ehtinyt miettiä, millaista moraalia niiden tulisi noudattaa?

Ihmisten elämää ja hyvinvointia koskevat päätökset ovat yhä useammin koneiden vastuulla. Esimerkiksi sotarobotit ja itseohjautuvat autot joutuvat toistuvasti tilanteisiin, joissa niiden on tehtävä moraalisia päätöksiä.

Voiko ihmisten tietoisuutta siirtää koneeseen? Miltä ihmisestä tuntuisi, jos robotilla olisikin tunteet ja kokemuksia?

Michael Laakasuo Moralities of Intelligent Machines -hankkeineen on mukana Helsinki Challenge -tiedekilpailun finaalissa. Kilpailun edetessä uusia, tärkeitä tutkimusaiheita on noussut kognitiotieteilijän mieleen jatkuvalla syötöllä — vaikka alkuun Laakasuo epäili, meneekö lähes ilman budjettia tehty hankekuvaus läpi edes kisan esiraadin tiukasta seulasta.

Tarvitaan uusi tieteenala

Matkan varrella tiimille on käynyt yhä ilmeisemmäksi myös se, että scifinä pidettyjä älykkäitä koneita on jo nyt kaikkialla. Laakasuon mukaan mikä hyvänsä, mitä luonto synnyttää, voidaan korvata roboteilla tai tuottaa laskennallisesti. Käsityksemme robotin moraalista on kuitenkin vasta huteralla arvelun tasolla.

‒ Millaisia moraalisia päätöksiä haluaisimme robottien tekevän?

Edes tätä ei Laakasuon mukaan vielä tutkita. Helsinki Challengen koneälytiimi haluaakin luoda uuden tieteenalan: robotiikan moraalipsykologian. Vasta kun ymmärrämme, millaisia robottien päätösten pitäisi olla, voimme luoda kestävät edellytykset tietohallinnan käytänteille —  mielellään ennen kuin robotit puhuvat puolestamme.

Tutkijat näkevät hankkeensa olevan merkittävä esimerkiksi tekoälyä hyödyntävälle hoitoalalle.

‒ Vaikkapa leikkausjonojen priorisointeihin ja hoitoresurssien kohdentamista pohtivat algoritmit ovat sellaisia, ettei niitä voi kirjoittaa arvovapaasti. Onko maksakirroosipotilaan kärsimys pienempää tai suurempaa kuin onnettomuuteen joutuneen lapsen, Laakasuo kysyy.

Ihmisten maailmassa ulkonäöllä on kiistattomat vaikutuksensa kommunikaatioon. Laakasuota kiinnostaisikin tutkia, onko robotin ulkomuodolla samalla tavalla väliä, jos se on tehnyt virheen. Tuomitsemmeko ruman robotin helpommin kuin kauniin?

Elokuvaan ja Yhdysvaltohin

Helsinki Challenge -ideakilpailun tavoite siivilöidä esiin yhteiskunnallissti näkyvää, keskustelua herättävää tutkimusta on robottitiimin osalta onnistunut hyvin. Moralities of Intelligent Machines on hankkinut kosolti julkisuutta Yhdysvaltoja myöten. Suomessa heidän projektistaan on tekeillä muun muassa elokuva Ylen Dokumenttiprojekti-sarjaan.

Hankkeen yhteistyökumppaneihin kuuluvat esimerkiksi keinoaälykeskus AIRO Island ja pelifirma Mindfield Games, ja henkilökohtaista julkisuuden tuomaa hyötyä Laakasuo uskoo saaneensa vähintäänkin apurahavuoden verran. Laakasuo väitteli kilpailun edetessä myös tohtoriksi. 

Laakasuon lisäksi joukkueeseen kuuluvat Mikko Salmela, Markus Jokela ja Marianna Drosinou Helsingin yliopistosta sekä Jussi Palomäki Newcastlesta ja Nils Köbis Amsterdamista.

Hankkeen esittelyvideo