Kiinan kommunistijohtajilla on monta hyvää syytä ylläpitää hurjaa talouskasvua. Pitää lyödä vakiovihollinen Japani ja nousta Aasian johtajana maailman poliittiseksi ja taloudelliseksi mahdiksi.
Toisaalta kommunistit tuntevat myös taivaan mandaatin: maan perinteisen ajattelun mukaisen, dynastioiden aikakauden hallintakoodiston.
— Dynastioiden aikana keisari sai taivaalta luvan hallita kansalaisiaan, Aasian tutkimuksen yliopistonlehtori Tiina Airaksinen kertoo.
— Kansalaisilla oli kuitenkin oikeus mielenosoituksiin ja kapinoihin, jos vallasta seurasi liikaa luonnononnettomuuksia, korruptiota ja nälkää.
Kapinalla kiinalaiset ovat aikoinaan kumonneet Ming-dynastian ja muutaman muunkin.
Dynastia muiden joukossa
Kommunistit nähdään dynastiana muiden joukossa. Jos talouskasvu ei pysy korkealla eikä suuren luokan korruptio, kymmenettuhannet vuosittaiset ympäristö- ja ruokakatastrofit, maaseudun työttömyys ja köyhyys vähene, valta voi vaihtua.
Kommunismi ei ole alistanut kiinalaisia tylsäksi ja pelokkaaksi massaksi, Airaksinen painottaa.
— Maassa syntyy koko ajan paikallisia mellakoita, joista me emme kuule mitään. Ihmisten kokoontumisia pelätään helposti poliittisiksi ja kumouksellisiksi, siksi niihin puututaan herkästi.
Nykyinen talouskasvu on vaurastuttanut vain osaa ihmisistä rikkaalla itärannikolla. Muualla maassa elää satoja miljoonia ihmisiä köyhyysrajan alapuolella.
— Hallitus toki pyrkii jakamaan vaurautta muuallekin maahan suurilla rautatie- ja työllistämisprojekteillaan ja jopa perustamalla maaseudulle kaupunkeja tyhjästä.
Katse kulttuuriin
Airaksinen toivoisi näkevänsä kiinalaisen populaarikulttuurin läpimurron länsimaissa.
— Kiinasta uutisoidaan aina ikävät totuudet köyhyydestä ja massiivisista ympäristöongelmista. Toivottavasti maa onnistuisi Japanin tavoin tuomaan rikkaan populaari- ja nykykulttuurinsa muun maailman tietoisuuteen ja siten syventämään Kiina-kuvaamme.
Kiina Tiedekulmassa 30.9.-11.10.
Maailmanpoliittiset ja taloudelliset kehityskulut – erityisesti Kiinan, Intian ja Brasilian nousu, yhteiskunnallinen kehitys ja vaikutus globaalissa toimintaympäristössä – ovat syksyn teemana Tiedekulmassa. Lokakuussa pohditaan muun muassa kuinka kauan kuplaa pystytään hallitsemaan Kiinassa, kehittyykö Kiina oikeusvaltioksi ja mitkä ovat Kiinan talouden kehittymisnäkymät. Tiedekulman keskusteluja voi seurata myös suorina lähetyksinä verkossa.