Luentosarjassa tarkastellaan asioiden ja ilmiöiden kääntöpuolia, myös nurjia. Samalla pohditaan tieteenteon luonnetta myös itseään korjaavana prosessina.
– Kiehtovaa teemassa on se, että se kertoo tieteen edistymisestä ja oman toiminnan korjaamisesta, kertoo suunnitteluryhmän puheenjohtaja, tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professori Pirjo Hiidenmaa kertoo. – Tiede ei ole valmiita tuloksia vaan jatkuvasti etenevä ja kehittyvä prosessi.
Syksyn luennoilla tulee esiin se, että asioilla on monta puolta, eikä kaikkia näkökohtia saada kerralla esiin. Samalla tieteen kriittisyyteen kuuluu, ettei pysähdytä ja tuudittauduta omaan menestykseen vaan ollaan valmiita tarkastelemaan asioita uusin silmin. Näin on käynyt esimerkiksi antibioottien kanssa. Hyvällä tutkimustuloksella ja keksinnöllä voi olla myös haittapuolensa.
– Samanlaisia kääntöpuolia koetetaan tarkastella kaikista aiheista: hyvä uusi menetelmä saattaakin osoittautua puutteelliseksi, ja taas on tutkijoiden etsittävä uusia ratkaisuja.
Syksyn ensimmäinen luento alkaa torstaina 19.10. ja sen aiheena on Terveydeksi? Luennolla professori Petri Ylikoski kertoo miksi seurausten ennakointi on vaikeaa, professori Tari Haahtela kertoo miksi puhdas lika voi olla luontoaskel terveyteen ja dosentti Petri Hyytiä kertoo lääkeriippuvuudesta eli miten avusta tuli addiktio. Illan puheenjohtajana on Annakaisa Tikkinen Lukiolaisten liitosta.
Luentoja voi seurata myös verkossa suorina lähetyksinä ja jälkikäteen. Hashtageina toimivat #studiageneralia #tiedekulma #kaantopuolia
Studia Generalia- luentosarjan Kääntöpuolia ohjelma
Kaikille avoimen luentosarjan järjestää Helsingin yliopiston Avoin yliopisto.
Tervetuloa!
Lisätietoja:
Sanna Saari-Salomeri, puh. 050 415 4892, s-posti sanna.saari-salomeri@helsinki.fi