Miksi pankit saavat luoda rahaa? Ekonomisti antaisi oikeuden valtiolle

Ekonomisti Patrizio Lainà haluaisi mullistaa pankkijärjestelmän.

 Oikeus luoda rahaa pitäisi viedä pankeilta ja antaa demokraattisesti valituille valtioiden hallinnoille. Näin sanoo talouselämän ja valtion suhdetta tutkinut Patrizio Lainà.

— Tämä lisäisi talouden vakautta.

Talousjärjestelmän ongelma on hänestä tällä hetkellä se, että kun taloudessa menee lujaa, pankit myöntävät avokätisesti lainaa. Tämä liian lainan antaminen kostautuu, kun ihmiset eivät enää pysty maksamaan suuria lainojaan takaisin. Siten nousukautta seuraa aina kriisi —  ja joskus lama, joka voi olla pitkä ja syvä.

Jos rahaa sen sijaan laskisivat liikkeelle valtiot, niille voisi määritellä tietyn summan, joka niillä olisi kunakin vuonna käytettävissä.

Suomelle sopiva summa olisi tutkijan laskujen mukaan keskimäärin kuusi miljardia eli se summa, jonka maan rahavaranto kasvaa vuoden aikana.

Valtiot voisivat luoda uutta rahaa järkevästi. Hyvinä vuosina ne laskisivat liikkeelle vähemmän rahaa ja enemmän taas huonoina vuosina, kun sitä todella tarvittaisiin.

Valtiot siis voisivat tehdä näin, mutta täysiä takuita tästä ei tietenkään olisi. Voisihan olla, että ne toimisivat ihan niin kuin pankit ja jakaisivat rahaa juuri silloin, kun muutenkin menee kovaa. 

— Toivoisin, että tutkimaani järjestelmää kokeiltaisiin jossakin ihan oikeasti.

Lainà ei osaa sanoa, miten kansainväliset sijoittajat suhtautuisivat uutta järjestelmää kokeilevaan maahan. Pitäisivätkö ne uuden systeemin maata vakaana ja siksi kiinnostavana sijoituskohteena? Vai pakenisivatko ne, koska pelkäisivät yritystoiminnan hankaloituvan? Lopputulosta ei voi selvittää vain laskemalla.

Lainà haaveilee myös vapaa-ajasta, erityisesti lukemisesta ja urheilusta. Hän harrastaa koripalloa, tennistä, kiipeilyä ja kuntosalia — tähän vuodenaikaan tosin vain kiipeilyä ja kuntosalia.

Lainà lukee mielellään tietokirjoja — tai lukisi, jos siihen olisi enemmän aikaa.

 — On ollut melko kiireistä väitöskirjan viimeistelyn ja useiden luottamustoimien kanssa, hän kertoo.

Lukulistalla ovat Tapio Bergholmin Laatua ja vapaa-aikaa sekä uudelleenlukuna Thomas Pikettyn Pääoma 2000-luvulla. Tähtitieteeseen liittyvä kirjallisuus kiinnostaa häntä niin ikään.

Patrizio Lainàn valtio-opin väitöskirja Full-reserve banking — Separating money creation from bank lending tarkastettiin 20.10. valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehden Minä toivon -palstalla numerossa Y/08/18.