Korkeakoulut rakensivat avoimen kurssin ilmastonmuutoksen perusteista

Suomi tarvitsee uuden ilmasto-osaajien sukupolven. Helsingin yliopisto koordinoi uudenlaisen kurssimateriaalin yhteiseen käyttöön.

Kurssikokonaisuus vastaa selkeään tarpeeseen kouluttaa kaikille aloille uusi ilmasto-osaajien sukupolvi, joka ymmärtää ilmastonmuutoksen perusteet ja pystyy hyödyntämään tätä osaamista oman alansa näkökulmasta.

- Kyseessä on kaikille avoin monitieteellinen kokonaisuus, joka tarjoaa uudenlaisen kurssikonseptin korkeakoulujen käyttöön. Tavoitteena on, että kokonaisuutta hyödynnettäisiin jokaisessa Suomen yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa. Samalla pystytään hyödyntämään synergioita yliopistojen välillä ja jakamaan opetukseen tarvittavia resursseja, sanoo professori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta.

Ilmasto.nyt on toteutettu kaikille avoimena MOOC-verkkokurssina, mutta se eroaa perinteisistä MOOC-kursseista, koska kurssiaikatauluun on sisällytetty lähiopetus.

- Tavoitteena on, että jokainen kurssin käynyt opiskelija ymmärtää, mistä ilmastonmuutoksessa on ilmiönä kyse ja innostuu tarttumaan toimeen ilmastonmuutoksen selättämiseksi omalla osaamisellaan, sanoo kurssikokonaisuuden rakentamista koordinoinut Laura Riuttanen Helsingin yliopistosta.

Yhteistyössä rakennettu ja testattu kurssikokonaisuus

Ilmasto.nyt-pakettia on ollut rakentamassa sekä luonnontieteiden, kasvatustieteiden että taiteen asiantuntijoita, ja kurssivideot on tuotettu yhteistyössä media-alan opiskelijoiden kanssa.

Kokonaisuuden ovat yhdessä laatineet Helsingin yliopisto hankkeen koordinaattorina, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Sitra. Mukana työssä ovat olleet myös Taideyliopisto, Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Helsingin yliopistosta mukana ovat olleet fysiikan laitos, ympäristötieteiden laitos, metsätieteiden laitos ja opettajankoulutuslaitos.

Kurssimateriaalia on testannut noin 30 eri alojen edustajaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista sekä järjestöistä. Mukana testaamassa on ollut mm. insinööritieteiden, matkailun, ympäristötieteiden, teologian ja muotoilun osaajia.

Ajatus yhteisen verkko-oppimispaketin rakentamisesta lähti liikkeelle pyöreän pöydän keskusteluista korkeakoulujen, Suomen Akatemian, Climate Leadership Councilin ja Sitran välillä. Nämä keskustelut ja selvitys yliopistojen ilmasto-alan opetuksen nykytilasta osoittivat, että ilmastonmuutoksen perusteita ei opiskella riittävän laajalti korkeakouluissa eri aineiden näkökulmasta, vaikka tarvetta ilmiön ymmärtämiselle on kaikilla aloilla.

- Toivomme, että tämä uudenlainen kurssikokonaisuus auttaa rakentamaan eri alojen osaajien ilmastotietämystä ja nostamaan suomalaisen osaamisen ilmastonmuutoksen ratkaisemisen huipulle, sanoo Sitran johtaja Mari Pantsar.

Sitran selvityksen mukaan ilmastonmuutokseen sopeutuvassa maailmassa on avautumassa yli 6.000 miljardin euron vuotuiset markkinat älykkäille vihreille ratkaisuille vuoteen 2050 mennessä. Ilmasto.nyt-kurssikokonaisuus antaa opiskelijoille hyvät eväät tarttua tähän bisnesmahdollisuuteen.

Kurssikokonaisuudet löytyvät suomeksi ja englanniksi:

www.ilmastonyt.fi

www.climatenow.fi

Lisätietoja:

Liisa Lahti, asiantuntija, Sitra, 040 849 6919, liisa.lahti@sitra.fi

Laura Riuttanen, tutkija, Helsingin yliopisto, 050 415 4746, laura.riuttanen@helsinki.fi

Tuula Sjöstedt, viestinnän asiantuntija, Sitra, 050 3738 601, tuula.sjostedt@sitra.fi

Minna Meriläinen-Tenhu, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi