Intian vaurastuva keskiluokka on selättämässä kastijärjestelmän

Kovan talouskasvun Intia on 1990- ja 2000-luvulla vaurastunut hurjasti mutta epätasaisesti. Kuilu keskiluokan ja köyhyysrajan alapuolella elävien arviolta 500 miljoonan ihmisen välillä on vuosikymmenessä vain kasvanut.

Keskiluokan vaurastuminen on alkanut horjuttaa vuosikymmeniä sitten kiellettyä mutta yhä voimissaan olevaa kastijärjestelmää, Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila sanoo. Mattila on mukana keskiviikkona 16.10 Tiedekulmassa käytävässsä keskustelussa, jossa ruoditaan Intian tasa-arvoistumisen näkymiä.

– Länsi-Bengalin maaseudusta osa on niin köyhää, että jopa sen brahmiinit eli ylimpään kastiin kuuluvat ihmiset ovat lähteneet siivoamaan alempikastisten mutta vaurastuneiden ihmisten lattioita toiselle puolelle Intiaa, Mattila kertoo.

– Tämä on ennenkuulumatonta, mutta brahmiinit tienaavat paremmin siivoojina kuin köyhinä maanviljelijöinä.

Keskiluokka kastia kauniimpi

Intiassa alkaakin tulla tärkeimmäksi kuuluminen englantia puhuvaan keskiluokkaan kastista riippumatta.

– Raha alkaa Intiassa ohittaa kasteihin ja sukuihin perustuvaa maailmanjärjestystä. Yhteiskunta on tullut kuluttajakeskeisemmäksi.

Myötäjäisperinne yhä voimissaan

Taloudellisen tasa-arvon edistämisessä ja miljoonien ihmisten köyhyyskierteen katkaisemisessa katseet tulisi Intiassa kohdistaa perheisiin. Vahva myötäjäiskulttuuri pitäisi saada katoamaan, Mattila näkee.

– Niin kauan kuin pojan tehtävä on huolehtia vanhempiensa vanhuudenturvasta ja tytöt merkitsevät hurjaa taloudellista taakkaa kalliiden myötäjäisten muodossa, köyhyyden kierre ja räikeät ihmisoikeusloukkaukset tyttölapsia kohtaan jatkuvat.

Sosiaaliturva toisi tasa-arvoa

Myötäjäisten ja poikalasten elatusvastuun poistaminen vaatisi maata muodostamaan kansalaisilleen jonkinlaisen sosiaaliturvan eläkkeineen. Se todennäköisesti kannattaisi ja tekisi talouskasvustakin kestävämmän.

– Maailma on osoittanut, että tasa-arvoisimmat maat ovat myös vauraimpia – jotakin Saudi-Arabian kaltaista poikkeusta lukuun ottamatta.

Joka tapauksessa lähitulevaisuudessa Intian valta maailmalla tulee voimistumaan. Mitä jättivaltio sitten tuo mukanaan länsimaihin? Guruja ja joogaa?

– Intialaiset tietävät maineensa seesteisen meditaation maana ja se huvittaa heitä. Tosiasiassa intialaiset ovat tottuneet äärimmäisen kovaan kilpailuun, joten ennemminkin he lisäävät maailman kilpailuhenkisyyttä, Mattila miettii.

Intia Tiedekulmassa

Miten ymmärtää yli miljardin asukkaan sekä lukuisten kielten ja uskontojen Intiaa, joka vaikuttaa enemmän maanosalta kuin yksittäiseltä valtiolta? Miten kasti, sukupuoli, etninen tausta ja uskonto määrittävät ihmisen yhteiskunnallista asemaa Intiassa? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Tiedekulmassa 14.-25. lokakuuta. Osaa Tiedekulman keskusteluista voi seurata myös suorana lähetyksenä osoitteessa helsinki.fi/tiedekulma.