Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 8/2024.
Kun postiluukusta kolahtaa kutsu syöpäseulontaan, kutsuun kannattaa tarttua.
— Yhteiskunnan varoilla ei tehdä turhia seulontoja, vaan niiden hyödyt perustuvat vahvaan näyttöön, sanoo naistentauti- ja synnytysopin professori Oskari Heikinheimo.
Syöpäseulonnoista Suomessa järjestetään kohdunkaulan syövän, rintasyövän ja uusimpana suolistosyövän seulonnat.
Ne ovat tehonneet. Kohdunkaulansyövän seulonnat aloitettiin 1960-luvulla, minkä jälkeen tautiin on sairastunut ja kuollut huomattavasti vähemmän naisia kuin aikaisemmin.
Syöpärekisterin mukaan kohdunkaulansyövän osuus Suomessa on enää 1,1 prosenttia kaikista syövistä. Maailmanlaajuisesti se on naisten toiseksi yleisin syöpä.
Miksi ei Ultrata?
Mikään seulonta ei ole sataprosenttisen varma. Esimerkiksi joskus ultraäänitutkimuksessa todetaan rintasyöpä, jota mammografiassa ei näy.
— Kysymys on siitä, pyritäänkö täydellisyyteen vai riittävän hyvään. Ja siitä, mihin yhteiskunnan resurssit riittävät, Heikinheimo toteaa.
Mammografiassa voidaan kuvata iso joukko ihmisiä, ja radiologi arvioi kuvat myöhemmin. Ultraäänitutkimus vaatii, että röntgenlääkäri tekee sen fyysisesti paikan päällä.
Jotkut haluavat tutkituttaa rintansa ultraäänitutkimuksessa omalla kustannuksellaan. Heikinheimo ei suosittele sitä automaattisesti.
— Lähtökohta on, että mammografia riittää. Yksilötasolla voi kuitenkin olla hyviä syitä lisätutkimuksiin.
Säästöpainetta?
Mitä tahansa sairautta ei voi eikä kannata seuloa. Taudin täytyy olla riittävän yleinen, siihen täytyy olla tehokas hoito ja seulonnan pitää olla niin luotettava, että se ei anna liikaa vääriä negatiivisia eikä vääriä positiivisia tuloksia.
Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan tavallisimmin 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein, joskin jotkut hyvinvointialueet kutsuvat jo 25-vuotiaat.
Rintojen tutkimukseen eli mammografiaan saavat kutsun 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Suolistosyöpäseulontaan kutsutaan kahden vuoden välein 60–70-vuotiaat. Suolistosyöpäseulontaa aiotaan laajentaa niin, että vuodesta 2031 alkaen kutsutaan kaikki 56–74-vuotiaat kahden vuoden välein.
Kutsut seulontoihin loppuvat verrattain varhaiseen ikään, mutta professori Heikinheimon mukaan myös ikärajat perustuvat näyttöön.
Hyvinvointialueiden rahoituskurjuus saattaa kuitenkin lisätä painetta karsia seulonnoista. Syöpää hoitavat ja tutkivat ovat huolissaan virinneestä säästöpuheesta.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.