Tiedemuseo Liekin uusi näyttely sopii kaikille ruokavalioille

Helsingin yliopiston Tiedemuseo Liekissä avautuu 17.5.2024 Ruokaa kaikille -näyttely. Se valottaa tiedettä ruokamme takana ja haastaa pohtimaan ruokaan liittyviä käsityksiä. Näyttelyn avautumisen myötä museon uusi näyttelykeskus on valmis.

Tiedemuseo Liekin ensimmäinen vaihtuva näyttely Ruokaa kaikille avautuu Helsingin yliopiston päärakennuksessa perjantaina 17.5. Katutasossa sijaitsevassa näyttelykeskuksessa on esillä myös viime syksynä avattu pysyvä näyttely Tieteen palo. Lisäksi asiakkaita palvelee uusi museokauppa.

Ruokaa kaikille

Ruokaa kaikille -näyttely taustoittaa ruuasta käytävää keskustelua tuomalla esiin tutkimuksen merkitystä. Tarjolla on runsas annos tieteen historiaa maustettuna ripauksella huumoria.

Puhdas ja turvallinen ruoka on Suomessa nykyisin itsestäänselvyys. Maassamme ei ole koettu nälänhätää yli 150 vuoteen. Toisaalta suomalaisten ravitsemus on muuttunut valtavasti lyhyessä ajassa. Aiemmin tutkijat torjuivat nälkää ja puutetta. Nykyisin ratkotaan uudenlaisia kysymyksiä, ja ruokavalinnat herättävät tunteita. Emme välttämättä tiedosta, miten tiede on vaikuttanut ruokahistoriaamme ja mihin ruokaan liittyvät mielikuvamme perustuvat. 

– Museoiden erityinen tehtävä on innostaa ihmisiä tutustumaan menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden asioihin ja ilmiöihin ja tarjota tietoa niistä. Näin museot tukevat julkista keskustelua ja ymmärryksen muodostamista. Meille tiedemuseona on tärkeää tuoda esiin, miksi ja miten tutkimus on vaikuttanut ruoantuotantoon ja ohjannut kulutusta. Toivomme, että Ruokaa kaikille rohkaisee ihmisiä käymään rakentavaa vuoropuhelua ruoasta, kertoo museonjohtaja Miia-Leena Tiili

Näyttelyn värikkäissä kuvituksissa seikkailevat kuvittaja Sanna Manderin piirtämät ruokahahmot ja kuuluisa tieteentekijä Virtanen. Teksteissä käytetään osin selkosuomea, jotta mahdollisimman monen on helppo ymmärtää sisältöjä. Suomen lisäksi kielivalikoimaan kuuluvat ruotsi ja englanti. Näyttelyn tekoon on osallistunut tutkijoita eri tieteenaloita. Mukana on myös erillinen osio eläinlääkäreiden koulutuksesta, jonka alkamisesta Suomessa tulee vuonna 2025 kuluneeksi 80 vuotta.

Museoon on nyt helpompi tulla

Uuden näyttelykeskuksen valmistuminen on osa entisen Helsingin yliopistomuseon laajamittaista uudistumista Tiedemuseo Liekiksi. Uudistus alkoi vuonna 2019, kun yliopiston kulttuurihistorialliset esinekokoelmat siirrettiin uusiin kokoelmatiloihin. Asianmukaisissa tiloissa kokoelmat ovat turvassa ja paremmin käytettävissä. Näyttelykeskuksessa museo saa käyttöönsä hyvin varustellun vaihtuvien näyttelyiden tilan, joka mahdollistaa monipuolisen näyttelytoiminnan. Museo tuottaa monitieteisiä näyttelyitä yhteistyössä tiedeyhteisön kanssa. Tiedemuseo Liekin toiminta onkin osa yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta sekä tiedeviestintää ja -kasvatusta.

Ruokaa kaikille Tiedemuseo Liekissä 17.5.2024-26.10.2025. Fabianinkatu 33, Helsinki. Avoinna ti–ke klo 12–16, to klo 12–20, pe-la klo 12–16.

Kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2024 Tiedemuseo Liekin näyttelykeskukseen ja Observatorioon on vapaa pääsy. 

Tiedemuseo Liekki valaisee tieteen, taiteen ja tähtitaivaan ihmeitä. Tiedemuseo Liekkiin kuuluu kolme kohdetta: yliopiston päärakennuksen näyttelykeskus, Observatorio ja Piirustussali.

Lisätietoa museon uudistuksesta ja Ruokaa kaikille -näyttelystä
Ruokaa kaikille -näyttelyn tekijät ja ohjausryhmä

Näyttelyn tuotanto ja sisältö

Helsingin yliopiston Tiedemuseo Liekki, näyttelytyöryhmä Pia Vuorikoski, Aaro Sahari, Helena Hämäläinen, Paula Kyyrö, Katariina Pehkonen, Susanna Hakkarainen, Miia-Leena Tiili

Konseptointi 

Tiedemuseo Liekki ja Pentagon Design Oy

Visuaalinen suunnittelu ja taitto 

Taina Väisänen ja Jovana Lukic, Takt Oy 

Ilona Ilottu ja Janne Koivu, Dog Design Oy 

Kuvitus 

Sanna Mander

Ohjausryhmä 

Helsingin yliopiston professorit Antti Sukura ja Maria Fredriksson-Ahomaa, eläinlääketieteellinen tiedekunta; Mari Sandell ja Marina Heinonen, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta; Johanna Mäkelä ja Taru Lindblom, kasvatustieteellinen tiedekunta.