Onko järkevää syödä ”parempaa” lihaa?

Iskulauseeseen ”Vähemmän mutta parempaa” kiteytetty ajatus tähtää lihan kokonaiskulutuksen vähentämiseen ja asettaa kestävästi tuotetut ja laadukkaat tuotteet etusijalle. Tuoreessa tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty mainittavaa näyttöä siitä, että laadukkaamman lihan saatavuus välttämättä vähentäisi lihankulutusta.

Lihantuotantoon ja -kulutukseen on tavoiteltu kestävää muutosta, sillä karjankasvatuksella on jo pitkään ollut merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Helsingin yliopiston sekä Tukholman yliopiston Stockholm Resilience Centre -tutkimuslaitoksen tutkijoiden äskettäin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin sitä, onko aiempaa laadukkaamman lihan valitsemisella yhteyttä lihansyönnin vähenemiseen. Tutkijat haastattelivat 21 suomalaiskuluttajaa, jotka ostivat luonnonlaidunlihaa eli lihaa, joka on peräisin monimuotoisilla ja luonnonmukaisilla laitumilla laiduntaneesta, lähes yksinomaan paikallista ruohoa syöneestä karjasta.

Tutkimuksen vetäjä, vanhempi yliopistonlehtori Irina Herzon kuvaa tutkimuksen painopistettä:

– Halusimme selvittää, miten kuluttajat järkeistävät lihan kokonaiskulutustaan päästessään ostamaan laadukkaampaa lihaa. Toisin sanoen tutkimme, näkevätkö he yhteyden lihan laadun ja sen vähäisemmän kulutuksen välillä.

Kaikkien haastateltujen mielestä liha voi olla osa kestävää ruokavaliota. Suurin osa myös myönsi lihankulutuksen maailmanlaajuisen vähentämisen tarpeen, mutta piti vähentämistä tärkeämpänä muualla kuin Suomessa. Kuluttajien valintoihin vaikuttivat terveyshyödyt, luonnollisuus ja lihan alkuperä. Haastatellut suosivat kotimaassa tuotettuja vaihtoehtoja, etenkin suomalaista naudanlihaa, joka yhdistettiin ympäristöystävällisyyteen ja paikallisiin tuottajiin. 

Käsitykset laadukkaammasta lihasta vaihtelivat. Eläinten hyvinvointi oli yksi keskeisistä huolenaiheista, vaikka maku säilyikin ensisijaisena ostopäätökseen vaikuttavana tekijänä. ”Paremman” ja ”vähemmän” välinen suhde oli monitahoinen: joidenkin haastateltujen mielestä luonnonlaidunlihan kalliimpi hinta oli syy syödä vähemmän lihaa, mutta toiset perustelivat aiemman kulutustason säilyttämistä tai kulutuksen lisäämistä lihan korkealla laadulla.

Tulokset korostavat sitä, kuinka haastavaa on edistää kestävää ruokavaliota sillä perusteella, että kannattaisi syödä nykyistä vähemmän, mutta samalla laadukkaampaa lihaa. Tutkimus osoittaa, että laadukkaampi liha on määriteltävä tarkemmin suhteessa kestävyyteen ja kulttuurisidonnaisiin mieltymyksiin. Lisäksi tarvitaan vahvempaa ohjausta siihen, kuinka paljon lihankulutusta tulee vähentää kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi.

Herzon korostaa molempien näkökulmien tärkeyttä:

– Samalla kun kannustetaan kuluttamaan vähemmän lihaa, on edistettävä laadukkaita ja kestäviä tuotantotapoja.

Kestävän lihankulutuksen kriteerit on määritettävä jatkotutkimuksissa, minkä lisäksi tarvitaan keinoja muokata kulutustottumuksia niin, että ne vastaavat kestävän ruokajärjestelmän tavoitteita.

Alkuperäinen julkaisu