”Olen unelma-ammatissani varmistamassa, että ruokaa riittää myös tulevaisuudessa.”

Kati Katina tutkii, miten viljasta ja palkokasveista saadaan aikaan uusia hyvänmakuisia, ravitsevia ja rakenteeltaan houkuttelevia elintarvikkeita.

Mitä tutkit?

Kasvipohjaisia elintarvikkeita on mahdollista kehittää tasolle, jota emme osanneet edes kuvitella pari vuosikymmentä sitten. Itse tutkin vilja- ja palkokasvien makuun, rakenteeseen ja ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin vaikuttavia yhdisteitä ja sitä, kuinka kasvien ominaisuuksia voidaan muokata prosessoinnin avulla. Tutkimukseni ydin on maitohappokäymisen ja entsyymien käyttö tähän muokkaukseen.

Mihin ja miten tutkimuksesi aihe vaikuttaa?

Maailman väestö kasvaa, ja nykyiset ruoan tuotantojärjestelmät eivät pysty kattamaan lisääntyvää ravinnontarvetta. Myös ilmastonmuutos haastaa tavat, joilla tuotamme ruokaa. Tulevaisuudessa syömme yhä enemmän kasvipohjaisia tuotteita.  Tämän muutoksen onnistumisen edellytyksenä on, että kasvipohjaiset tuotteet ovat rakenteeltaan ja maultaan sekä ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan vähintäänkin yhtä kilpailukykyisiä kuin eläinkunnasta saatavat tuotteet.

Tutkimukseni tähtää erityisesti kasviproteiinien ja -hiilihydraattien muokkaukseen niin, että nämä vaatimukset toteutuvat. Edistän siihen ajatukseen tottumista, että aina ei tarvitse syödä pihviä, kun tilalle saa yhtä hyvän tai paremman kasvisvaihtoehdon.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Ruokakulttuurimme on murroksessa, ja muutos vaikuttaa meihin kaikkiin. Uusien kasvipohjaisten tuotteiden tarjonta ja kulutus kasvavat nopeasti. Olen unelma-ammatissani: tutkimukseni varmistaa omalta osaltaan, että ruokaa riittää myös tuleville sukupolville!

 

Kati Katina on viljatieteen ja teknologian professori maatalous- metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.