Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 3/2025.
Vuonna 2018 tutkija Annastiina Kallius istui unkarilaisen ajatuspajan järjestämässä konferenssissa kuuntelemassa Donald Trumpin neuvonantaja Steve Bannonia. Bannon julisti tavallista viestiään: globaali eliitti on pettänyt duunarit, vienyt heidän työnsä ja romauttanut heidän asemansa.
Tilaisuus ei siis ollut Yhdysvaltain ruostevyöhykkeellä, vaan Unkaria hallitsevan Fidesz-puolueen suurtapahtumassa. Yleisönä oli Unkarin bisneseliittiä.
— Ajattelin, että eihän näillä voi olla mitään yhteistä, Unkarissa opiskellut Kallius muistelee.
Sittemmin hän on huomannut, että ristiriidalla ei ole väliä.
— Unkarin Fidesz ja Yhdysvaltain MAGA-oikeisto ovat todellakin löytäneet toisensa. Ja nimenomaan niin, että Donald Trumpin taustajoukot ovat ottaneet oppia Viktor Orbánilta.
Monet Trumpin taustalla työskentelevät ovat käyneet Unkarissa tutustumassa pääministeri Orbánin ”kristilliseen demokratiaan”. Tärkeitä havaintoja on kaksi.
— Ensimmäinen on suunnitelmallisuus. Trumpin ensimmäinen kausi oli kaoottinen, ei oikein tiedetty mitä haluttiin. Orbán puolestaan on rakentanut politiikkaansa systemaattisesti jo kymmeniä vuosia, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa työskentelevä Kallius sanoo.
Hyvä esimerkki tästä on Fideszin heti valtaan paluunsa jälkeen vuonna 2010 hyväksymä Kansallisen yhteistyön järjestelmä. 80-sivuinen julkaisu asetti suuntaviivat tulevalle poliittiselle järjestelmälle ja tavoille toteuttaa se. Fidesz on ollut vallankahvassa siitä pitäen.
— Myös Trumpin taustajoukoissa on ymmärretty, että suunnittelu kannattaa asioiden edistämiseksi.
Toinen Orbánilta omaksuttu oppi on tiedon hallinta. Orbánin totuuskäsitys ei lähde niinkään tosiasioiden punnitsemisesta kuin ennalta päätetyistä lähtökohdista. Unkarissa Fidesz on tiukentanut otettaan yliopistoista ja miltei vaientanut vapaan median.
Puolue on esimerkiksi ostanut maan suurimman kirjakauppaketjun ja saanut näin vallan
päättää, mitkä kirjat pääsevät kansalaisten ulottuville.
— Trumpin taustajoukot seuraavat toimia kiinnostuneina. Trumpilla on selvä tavoite päästä määrittelemään, mikä on totta ja mikä ei, ilman tiedon kriittistä arviointia.
Esimerkiksi Trumpin puhe ”puhtaasta hiilestä” tuntuu kriittiseen ajatteluun tottuneesta turhauttavalta: miten voi vastata presidentille, joka ei koskaan määrittele, mitä tarkoittaa ja jättää vastuun kuulijalle?
— Paras suoja on tarkastella kriittisesti myös omaa ajatteluaan ja puhettaan, tutkijatohtori Kallius tuumii.
Orbánin voima kumpuaa siitä, että hän on monessa asiassa myös oikeassa.
— Länsi-Eurooppa on kohdellut Unkaria ja muuta Itä-Eurooppaa toisen luokan kansakuntina.
Jos emme myönnä omia virheitämme esimerkiksi länttä suosivassa talouspolitiikassa, meillä ei ole uskottavuutta arvioida toistenkaan virheitä.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedelehti, joka on sitoutunut journalistin ohjeisiin.