Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 04/2025.
Jaakko Björklundin suvussa on paljon insinöörejä. Myös Björklund opiskeli konetekniikan diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistossa ja teki muutaman vuoden alan töitä, kunnes lähti seuraamaan ”oikeaa poltettaan”, historiaa.
Suoritettuaan kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa Björklund suuntasi Lontooseen: maisteriksi hän valmistui King’s Collegesta.
Väitöstutkimuksen käsittelemä aikakausi, uuden ajan alku, alkoi kiinnostaa tutkijaa, koska tuolloin Ruotsista tuli Itämeren alueen suurvalta. Björklund kasasi aineistoa Ruotsissa, Virossa ja Suomessa.
— Sodankäynti vaikutti koko ruotsalaisen yhteiskuntajärjestelmän syntyyn.
Väitöskirjan ytimessä on 1600-luvun alun sotilasyrittäjyys. Björklund sisällyttää siihen koko sodankäynnin verkoston: sotilasyrittäjät värväsivät, kuljettivat ja muonittivat taistelijoita sekä hankkivat sodassa tarvittavia tuotteita.
Onko eettistä tienata sodalla?
Kruunu osti ja lainasi yksityisiltä toimijoilta, jotka myivät, ostivat ja lainasivat muilta, usein juuri kuningashuoneen hallinnon puolesta.
— Sodassa menestymistä määrittelee yksittäisiä taisteluja enemmän huolto, ruoka ja palkka eli se, miten sotaan saadaan resursseja.
Näitä resursseja saatiin yrittäjyyden — myös vierassotilaiden — avulla. Ei siksi, että kuningas tai armeija määräsi, Björklund toteaa.
— Yleensä tutkimuksessa on haluttu keskittyä instituutioiden kehitykseen. Yksityiset toimijat on ohitettu.
Sotilasyrittäjyys oli erityisen tehokas järjestelmä. Siirtokustannukset pienenivät, ja kruunu pääsi käsiksi huomattavasti laajempiin resursseihin kuin omin avuin.
— Jos kruunu olisi kerännyt varat sodankäyntiin veroilla ja säätyjen kanssa neuvottelemalla, prosessi olisi ollut hidas ja se olisi kohdannut vastustusta, Björklund arvioi.
Jo 400 vuotta sitten yrittäjät ottivat riskejä ja laativat sijoitusstrategioita. Sodankäyntiä punnittiin myös moraalisesti.
— Onko eettistä tienata sillä, että käydään sotaa?
Jaakko Björklundin historian väitöskirja Masters of War: Military entrepreneurship and foreign soldiers in early seventeenth century Sweden tarkastettiin 9.5. humanistisessa tiedekunnassa.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.