Salaliittoteoriat ovat käytössä kaikissa Nigerian poliittisissa puolueissa, propaganda- ja sometutkija kertoo

Tärkein kysymys ei ole se, ovatko salaliittoteoriat totta. Oleellisempaa on kysyä, mihin teorian levittäjä pyrkii, Samuel Olaniran sanoo.

Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 2/2024.

Vuonna 2017 Nigerian sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää outo kertomus. Presidentti Muhammadu Buhari oli ollut kolme kuukautta lontoolaisessa sairaalassa, eikä syytä kerrottu julkisuuteen. Presidentin vastustajat alkoivat kierrättää tarinaa, jonka mukaan Buhari oli kuollut ja hänet oli korvattu kloonilla.

— Biafran itsenäisyyttä ajavan liikkeen johtaja Nnamdi Kanu kuvasi tuntikaupalla videoita, joissa hän kuvaili, kuinka Buhari puhuu, kävelee ja ajattelee eri tavalla kuin ennen, Samuel Olaniran kertoo.

Olaniran on nigerialainen sosiaalitieteilijä, joka työskentelee Etelä-Afrikan Johannesburgissa. Hän tutkii, kuinka uudet teknologiat vaikuttavat globaalin etelän politiikkaan.

Mitä enemmän Buhari selitti, ettei ollut klooni, sitä enemmän ihmiset uskoivat hänen olevan klooni.

Trollitehtailijat ja somevaikuttajat tekevät poliitikkojen likaisen työn

Tämä on vain yksi monista salaliittoteorioista, joita nigerialaisessa somessa kiertää. Salaliittoteoriat ovat osa jokaisen Nigerian puolueen arsenaalia. Varsinaisen lokatyön tekevät usein trollitehtailijat ja somevaikuttajat, joita Olaniran on haastatellut.

— He tietävät, että heidät viestinsä aiheuttavat pahaa, mutta he sanovat olevansa työttömiä eivätkä halua mennä nälkäisinä kotiin. Poliitikot maksavat hyvin.

Olaniranin tärkein kysymys ei ole, ovatko salaliittoteoriat totta. Oleellisempaa on kysyä, mitä teorian levittäjä ajaa takaa. Kloonikertomuksen levittäjien motiivi oli selvä.

— Me haluamme, että meitä johtaa ihminen, ei robotti.

Propaganda- ja sometutkija Samuel Olaniran Witwatersrandin yliopistosta Etelä-Afrikasta työskentelee vierailevana tutkijana Helsingin yliopistossa.

 

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.