Liittolaisten löytämisen taito antaa EU-parlamentissa työskentelevälle valtaa

Meppinä on erilaista kuin kansallisessa politiikassa, jossa voi asettautua hallituksen tai opposition leiriin. Yhteistyö, asiantuntemus ja luottamus korostuvat, parlamenttia ja sen epävirallisia työtapoja tutkinut professori Johanna Kantola sanoo.

Artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehdessä 4/2024.

Kun Johanna Kantola alkoi penkoa Euroopan parlamentin työtapoja, hän törmäsi moniin epävirallisiin ja kirjaamattomiin käytäntöihin. Ihanteellinen kuva instituutiosta sai säröjä, mutta kiinnostus syveni. 

EU-parlamentin poliittisten ryhmien toimintatapaa ja sisäistä päätöksentekoa on aiemmin tutkittu hyvin vähän. Kantola kollegoineen haastatteli ERC-tutkimuksessaan yli 150:tä meppiä ja heidän avustajiaan eri ryhmistä. 

Euroedustaja joutuu ensi töikseen opettelemaan epävirallista politiikantekoa.

— Tiedämme jo parlamentin lahjusjupakasta, Qatar-gatesta, että käytäntöjen avaamiselle on tarvetta. Vallankäytön hähmäisyys on pakottanut pohtimaan kunnollista säätelyä. Myös tasa-arvokysymyksissä on kirittävää, Euroopan politiikan tutkimuksen tuore professori kuvaa.

Parlamentti on paikka vaikuttaa

Europarlamentti on silti monipuolinen työympäristö. Poliitikko ei joudu hallituksen ja opposition väliseen kinaan, vaan eri ryhmien väliset neuvottelut ja kompromissit edistävät työskentelyä. Valiokunnissa voi ilmaista itseään vapaasti ja hakea liittolaisia. 

— Yhteistyö, asiantuntemus ja luottamus korostuvat. Ensimmäinen kausi menee monella mepillä työtapoja ja yhteistyösuhteiden rakentamista opetellessa, eivätkä kaikki ehkä opi siihen lainkaan. 

Sosiaalisesti taitavalle ja asiakysymyksiin perehtyvälle poliitikolle parlamentti on vaikuttamisen paikka. Pienten jäsenvaltioiden edustajilla on kaikki mahdollisuudet edetä vaikutusvaltaisiin asemiin. 

Eurovaaleja ei ole pidetty jäsenmaissa yhtä tärkeinä kuin kansallisia vaaleja. EU tuntuu monista byrokraattiselta ja kaukaiselta. Eurotodellisuus on kaikkea muuta kuin tylsää, Kantola arvioi. Parlamentin toiminta heijastuu monin tavoin arkeen — ja tulevaisuuteen.

— Nuoria äänestäjiä voisi puhutella EU:n rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa ja digitaalisen siirtymän kysymyksissä.

Vaalivoittoa povataan oikeistopopulisteille. Silti EU-kriittisinkin meppi joutuu toimimaan koneistossa, jossa on kaikkien puolueiden ja ryhmittymien edustajia. 

Johanna Kantola Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta pitää uuden professorin juhlaluentonsa 29.5. Samana päivänä alkaa europarlamenttivaalien ennakkoäänestys. Vaalipäivä on 9.6.

 

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.