Lähi-idän konflikti ei ole myyttinen, uskonnollinen tai ikuinen

Helsingin yliopistossa opiskellut palestiinalaispiispa Munib Younan haastaa Lähi-itään liittyviä hokemia.

Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 1/2025. 

Anne Heikkinen on teologille harvinaisessa asemassa: hänen tutkimuskohteensa on elossa. Heikkinen perehtyy väitöskirjassaan Munib Younanin teologiaan. Younan toimi Palestiinan luterilaisten kirkon piispana vuosina 1998–2018 ja Luterilaisen maailmanliiton presidenttinä 2010–2017. 

Heikkinen on kerännyt tutkimusaineistoaan Younanin arkistoista Jerusalemista ja tutustunut tähän samalla henkilökohtaisesti.

— Se tietenkin luo tutkimuseettisiä kysymyksiä, että minkälaista on tutkia elossa olevaa henkilöä, jonka tuntee, Heikkinen pohtii.

Kaiken lisäksi emerituspiispa haluaa keskustella suomeksi. Younan opiskeli 1960–70-luvuilla diakoniaa Järvenpäässä ja teologiaa Helsingin yliopistossa ja oppi kielen.

Hän edustaa kontekstuaalista teologiaa, joka yhdistää kristillisen tradition alueen yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Palestiinassa tämä tarkoittaa puhetta oikeudenmukaisen rauhan puolesta ja Israelin miehityspolitiikkaa vastaan.

Palestiinalaiskristityt ovat nykyisin vain noin prosentin vähemmistö, mutta aktiivisia yhteiskunnallisia keskustelijoita.

Heikkinen pitää Younanin teologiaa esimerkkinä siitä, miten uskontoa voi käyttää rakentavasti. Tutkijasta uskonto on ylipäänsä vain väline Israelin ja Palestiinan tilanteessa: lopulta kyse on modernin ajan poliittisesta konfliktista. 

Heikkisestä on surullista, että osa teologeistakin tulkitsee tilannetta yksioikoisesti uskonnon kautta.

— Teologeilla olisi keskusteluun tarjolla uskonnonlukutaitoa, joka haastaisi ajatusta, että tämä olisi myyttinen, uskonnollinen, ikuinen konflikti.

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.