Hallitus sanoo tekevänsä tutkimukseen perustuvaa politiikkaa, mutta ministeriöt hyllyttävät tutkijoiden selvityksiä

Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 1/2025

Tammikuussa 2023 sisäministeriön erityisasiantuntija Ilona Suojanen sai kiinnostavan tehtävän. Häntä pyydettiin laatimaan raportti suomalaisen yhteiskunnan vastakkainasetteluista eli affektiivisesta polarisaatiosta.

Selvitystyö sopi hyvin Suojaselle, joka on taustaltaan turvallisuuden ja onnellisuuden tutkija. Hän toimi sisäministeriössä kaksivuotisessa Postdocs in government -kokeilussa, joka pyrki madaltamaan tiedemaailman ja valtionhallinnon raja-aitoja.

Mukaan työhön Suojanen pyysi väitöskirjatutkija Janne Lehtosen Helsingin yliopistosta ja yliopistonlehtori Arttu Saarisen Turun yliopistosta.

Liian kriittistä?

Alkuun työ eteni hyvin. Kolmikko järjesti työpajoja ja perehtyi tutkimuskirjallisuuteen. Varsinaista omaa, vertaisarvioitua tutkimusta he eivät tehneet vaan kokosivat yhteen aiempaa tutkimustietoa.

Jossain vaiheessa työtä ministeriössä alkoi ympäröidä merkillinen hiljaisuus, Janne Lehtonen kertoo.

— Kommunikaatio ikään kuin lakkasi. Tämä oli outoa, sillä aluksi tuntui, että työhön olisi sitouduttu. Sen edetessä aihe kuitenkin haluttiin vaieta pois.

Sisäministeriö ei julkaissut raporttia lainkaan. Osastopäällikkö Jukka Aallon mukaan se arvostelee liikaa perussuomalaista puoluetta, eikä ministeriön tehtävänä ole puolueiden arvostelu. Sisäministerinä toimi tuolloin Lulu Ranne (ps.).

Aalto on julkisuudessa vakuuttanut, ettei ratkaisuun liittynyt poliittista ohjausta.

Lehtonen pitää episodia erikoisena, kun hallitus kuitenkin kertoo sitoutuvansa tutkittuun tietoon pohjautuvaan politiikkaan.

— Kirjoittajien näkökulmasta raportti ei arvostele mitään puoluetta. Siinä on näkemyksiä perussuomalaisten kannattajien asenteista, mutta ne kaikki perustuvat aiempaan tutkimukseen, tutkija toteaa.

”Ongelmallisia kysymyksiä

Ilona Suojanen kertoo tunnelman sisäministeriössä muuttuneen 2023, kun hallitus vaihtui.

— Tuli pelon ilmapiiri, jossa ylemmät virkamiehet ovat hyvin varovaisia, ministeriössä viime vuoden loppuun työskennellyt tutkija sanoo.

Sama kokemus Suojasella oli jo aiemmin, kun hän teki kyselytutkimusta nousevista ilmiöistä sisäministeriön hallinnonalalla.

— Osan tutkimuskysymyksistä sanottiin olevan ongelmallisia, eikä tuloksia olisi saanut julkaista. Esimerkiksi näkemys, jonka mukaan sisäministeriön tulisi ottaa vastuuta myös turvallisuuden tunteen juurisyistä, koettiin vääräksi.

Hallinto hyllylle

Hallinnon ja tutkimuksen suhde on herättänyt keskustelua muidenkin selvitysten kohdalla.

Ympäristöministeriö hyllytti kaksi raporttia, jotka käsittelivät tuulivoiman haittoja linnuille. Myös tuolloin vakuutettiin, ettei kyse ollut poliittisesta ohjauksesta vaan raportit olivat ”liian yksityiskohtaisia” lainsäädännön pohjaksi.

Edellisellä hallituskaudella maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) aikoi jättää tutkimukseen perustuvan ilmastoruokaohjelman julkaisematta, kunnes asiasta nousi julkinen keskustelu.

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.