”En olisi ikinä uskonut, että uskonnollinen oikeisto päätyy tukemaan Trumpia”

David Huisjen vastaa väitöskirjassaan Yhdysvaltain uskonnollisen oikeiston argumentteihin filosofian kielellä.

Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 1/2024.

Joskus todellisuus yllättää tutkijan. Näin kävi Yhdysvaltain uskonnollista oikeistoa tutkivalle David Huisjenille vuonna 2016. Yllättäjä oli presidentiksi valittu Donald Trump.

— En ikinä olisi uskonut, että uskonnollinen oikeisto päätyisi tukemaan Trumpia.

Trump on eronnut, puhuu ihmisistä rumasti ja rikkoo heidän arvojaan vastaan.

— Mutta niin vain he perustelevat itselleen, että Trump on Jeesuksen ja katolista uskoa tunnustava Joe Biden paholaisen puolella.

Perusteet syynissä

Huisjenin yli 400-sivuinen väitöskirja on yritys keskustella uskonnollisen oikeiston argumenteista filosofisella tasolla.

— Olen kasvanut Yhdysvalloissa konservatiivisessa ja uskonnollisessa ympäristössä, mutta muutin Suomeen jo Koiviston presidenttikaudella. Uskonnollinen oikeisto on kuitenkin aina kiinnostanut minua.

Tutkimuksen lähtökohtana on niin sanottu Manhattanin julistus vuodelta 2009. Joukko katolilaisia, evankelisia ja ortodoksisia oikeiston edustajia tiivisti julistuksessa arvonsa Princetonin yliopiston professorin Robert P. Georgen johdolla.

Tärkeimmät teemat ovat elämä, perhe ja uskonnonvapaus. Liike vastustaa aborttia ja perheen uudelleenmäärittelyä. Uskonnollisille yhteisöille tulisi taata oikeudet elämäntapaansa myös kirkon ulkopuolella, julistus vaatii.

Huisjen tarkastelee jokaisen vaatimuksen perusteita.

— Kysymys siitä, onko abortti väärin, on lopulta arvokysymys. Ihmisellä on oikeus omiin uskomuksiinsa.

Ajatusta abortista murhana ei kuitenkaan voida todistaa pätevästi Raamatun tai lääketieteen perusteella, kuten monet uskovat.

Keskustelu hillitsee radikalisoitumista

Filosofisen debatin ihanne on, että paras argumentti voittaa. Huisjen ei kuitenkaan usko, että hänen tutkimuksensa muuttaisi professori Georgen tai tämän aatetoverien näkemyksiä. Silti kannattaa yrittää.

— Keskustelu tuo ihmisiä saman pöydän ääreen. Se hillitsee radikalisoitumista.

Aina voi koettaa vaikuttaa seuraavaan sukupolveen.

— Suurten ikäluokkien valkoiset miehet ovat pitäneet Yhdysvalloissa valtaa vuosikymmeniä, mutta heidän aikakautensa alkaa olla lopussa.

David Huisjenin väitöskirja “Governing God’s way or man’s way?”: A philosophical analysis of theocratic impulses in the United States’ religious right tarkastettiin 20.1. Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

 

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.