Ota koronasta opiksi: jää kotiin, kun olet kipeä!

Pandemia on opettanut meille hyödyllisiä tapoja, tautiekologi Tuomas Aivelo sanoo, mutta mikrobeja tuhoava teknologia voi kääntyä ihmistä vastaan.

Miten korona-aika rajoituksineen on vaikuttanut muihin tartuntatauteihin, tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo?

— Se on vähentänyt niiden määrää merkittävästi. Muita hengitystieviruksia on ollut liikkeellä hyvin vähän, jos lainkaan. Tosin rinovirus on poikkeus. Sitä esiintyi syksyllä jonkin verran.

— Seksitautienkin leviäminen on todennäköisesti hidastunut, kun ihmiset kohtaavat toisiaan vähemmän kuin tavallisesti. Toisaalta voi kysyä, käyvätkö ihmiset nyt niin herkästi testeissäkään.

 

Miten muut tartuntataudit käyttäytyvät koronan jälkeen?

— Tähän ei ole varmaa vastausta. Esimerkiksi influenssa voi palata entistä ärhäkämpänä tai sitten se voi ottaa hitaasti vauhtia. Meillä ei ole hirveän hyvää käsitystä siitä, miten nopeasti influenssan immuniteetti katoaa.

 

Iskeekö influenssa ankarasti?

— Jos väestöllä ei ole vastustuskykyä, epidemia voi olla ankara. Toisaalta nyt kun tautia on vähän liikkeellä, sen leviäminen voi koronan jälkeenkin olla aluksi hidasta.

— Myös käyttäytyminen vaikuttaa. Jos ihmiset eivät enää matkusta sairaana, influenssa ei pääse leviämään niin tehokkaasti. Mahdollista on myös se, että influenssakausi alkaa tavallista aiemmin tai siirtyy myöhemmäksi.

 

Kannattaako syksyllä ottaa influenssarokotus?

— Kyllä suosittelisin sen ottamista. Emme tosiaan tiedä, miten ärhäkkä seuraava influenssakausi on. Toisaalta arvoitus on myös se, miten tehokas tuleva influenssarokote on. Nyt, kun tautia on niin vähän liikkeellä, on vaikea arvioida, mitkä viruskannat lähtevät yleistymään.

 

Millaisten koronapandemian aikaisten käytäntöjen soisit jäävän pysyviksi tavoiksi?

— Toivoisin, että jatkossakin ihmiset jäisivät oireisina kotiin. Tämä vaikuttaisi merkittävästi tautien leviämiseen. En pitäisi myöskään etätöiden yleistymistä ollenkaan huonona. Kättelyäkään en jäisi kaipaamaan. Olemme selvinneet ihan hyvin vuoden kättelemättä.

 

Entä jääkö maskien käyttö tavaksi?

— Jos olisit vuosi sitten kysynyt, olisin sanonut, että ei varmasti. Niitä on nyt kuitenkin käytetty ihan hyvin. Pidän mahdollisena, että jatkossakin ihmiset käyttäisivät maskia esimerkiksi kaupassa asioidessaan tai ikääntyneitä sukulaisia tavatessaan, jos ovat oireisia.

 

Onko joku käytäntö tuntunut huolestuttavalta?

— Olen miettinyt joitakin teknologisia ratkaisuja, kuten pintoja, jotka tappavat viruksia ja bakteereita. Ihmisethän altistuvat nykyään muutenkin liian vähän erilaisille hyödyllisille bakteereille.

 

Artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehdessä 5/2021.