Kotimaista koronavirusrokotetta kehittävälle Rokote Laboratories Finlandille merkittävä rahoitus

Rokote Laboratories Finland Oy on saanut yhteensä yhdeksän miljoonan euron rahoituksen nenäsumutteena annosteltavan koronavirusrokotteen kehittämiseen.

Ferring Ventures SA, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto ovat tehneet Rokote Laboratories Finland Oy:öön 3,5 miljoonan euron pääomasijoituksen. Sen lisäksi Business Finland on myöntänyt yritykselle 5,5 miljoonan euron lainan koronarokotteen jatkokehittämistä ja kliinisiä kokeita varten.

– Nyt saadun rahoituksen turvin voimme edetä FINCoVac-rokotekandidaatin valmistamisen käynnistämisessä ja varmistaa ihmisillä tehtävän testauksen ensimmäisen ja toisen vaiheen läpiviemisen, sanoo Pasi Kemppainen Rokote Laboratories Oy:sta.

Rahoitettava koronarokote perustuu Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Tutkimustyötä on tehty virologian professori Kalle Sakselan, akateemikko Kari Alitalon ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan laboratorioissa ja sitä ovat tukeneet Suomen Akatemia, Wihurin tutkimuslaitos ja Sakari Alhopuron säätiö. Molemmat yliopistot ovat myös Rokote Laboratories Finland Oy:n osaomistajia.  

Rokote hyödyntää Ylä-Herttualan tutkimusryhmän pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa, jota on kokeiltu jo useissa potilastutkimuksissa syövän ja sydän- ja verisuonitautien ja syöpien geeniterapiaan.

–  Rokote koostuu turvalliseksi osoitetusta adenoviruskuljettimesta, johon on kloonattu SARS-CoV-2 viruksen S-proteiinin DNA-juoste. Sen avulla nenänielun solut voidaan ohjelmoida tuottamaan rokotevasteen aikaansaavaa SARS-CoV-2 viruksen pintaproteiinia. Muita viruksen osia rokotteessa ei ole, Ylä-Herttuala kertoo.

Helposti muunneltava rokote auttaa vastaamaan virusmuunnoksiin

Koronaviruksen perimän muuntumisen odotetaan jatkuvan nopeana.

–  Kehitettävällä rokotteella pyrimme vastaamaan uusien virusmuunnosten tuomaan haasteeseen. Se voi tulevaisuudessa toimia helposti annosteltavana tehosteena perinteisen rokotteen jo saaneille, Kalle Saksela kertoo.

Samalla menetelmällä voidaan myöhemmin tehdä rokotteita myös muita viruksia vastaan.

–  Rokote Laboratories Finland Oy:n kehitystyö vakiinnuttaa uuden rokoteteknologian käytön Suomessa. Sen avulla voimme varautua uhkaavia pandemioita vastaan myös tulevaisuudessa, Saksela täydentää.

Lisätietoja

Pasi Kemppainen, Rokote Laboratories Finland Oy 

pasi@rokote.com

professori Kalle Saksela, Helsingin yliopisto 

kalle.saksela@helsinki.fi

p. 0294126770

akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, Itä-Suomen yliopisto

seppo.ylaherttuala@uef.fi

p. 040 355 2075

Lue lisää rokoteyrityksen perustamisesta Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tiedotteesta.