Tehokkaiden suojastrategioiden löytäminen pandemioita ja tartuntatauteja vastaan edellyttää monitieteistä lähestymistapaa ja tiivistä yhteistyötä eri asiantuntijoiden välillä.
Uudessa E3-projektissa tiede ja teknologia valjastetaan tehokkaiden vastatoimien luomiseen tartuntatautien leviämisen estämiseksi. Hanke pyrkii löytämään parhaat keinot estää virusten sekä tartuntatautien leviäminen sisätiloissa, jotta yhteiskunta voidaan pitää toimintakykyisenä myös pandemioiden aikana.
Tavoitteena on, että jo nykyisen pandemian aikana ja erityisesti ennen seuraavan pandemian ilmaantumista olisi saatavilla teknisiä ratkaisuja, jotka vähentäisivät patogeenien eli taudinaiheuttajien leviämistä ihmisten kohtaamispaikoissa.
Hankkeessa tutkitaan erityisesti ilmalevitteisten patogeenien ja virusten eri leviämisreittejä sekä virusten monitorointi- ja havaitsemismenetelmiä, joiden avulla voidaan löytää ratkaisuja pitää sisäilma puhtaana ja turvallisena esimerkiksi toimistoissa, julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä.
Helsingin yliopistosta mukana kolme tutkimusryhmää
Käynnistyvässä E3-hankkeessa on mukana useita Helsingin yliopiston tutkimusryhmiä.
Apulaisprofessori Tarja Sironen tutkii ryhmänsä kanssa (lääketieteellinen ja eläinlääketieteellinen tiedekunta) SARS-CoV-2-viruksen ja muiden vakavien taudinaiheuttajien leviämisen mekanismeja ja eri tarttumisreittien merkityksiä. Ryhmä myös tutkii viruksen inaktivoimista aerosoleissa.
– Yhteistyössä yritysten kanssa testaamme kehitettävien ratkaisujen tehoa taudinaiheuttajiin, Sironen kertoo.
Aerovirology-tutkimusryhmässä (bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta) Helsingin yliopiston tutkijat hyödyntävät vaarattomia malliviruksia, joiden avulla he tutkivat virusten ja muiden mikrobien ilmanvaraista leviämistä. Tutkimusmenetelmiä jatkotestataan taudinaiheuttajilla laboratoriossa. Ryhmä selvittää hankkeessa myös virusten inaktivaation molekyylitason mekanismeja.
– Lisäksi kehitämme herkempiä ilmanäytteiden keräysmenetelmiä yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa, dosentti Nina Atanasova sanoo.
Dosentti Leena Maunula selvittää hankkeessa ryhmänsä kanssa (eläinlääketieteellinen tiedekunta) noroviruksen aerosolilevitteisyyttä malliviruksen avulla. Pilottitutkimus voi lisätä ymmärrystä noroviruksen tarttumisreiteistä.
– Yritysten kanssa haemme ratkaisuja, joilla voimme katkaista tarttumisreitit ja siten inaktivoida noroviruksia, Maunula kertoo.