Helsingin yliopistoon valittiin yli 4 200 uutta opiskelijaa – lähes joka seitsemäs pääsi sisään

Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän perusteella.

Helsingin yliopisto ja sen yliopistoyhteisö on rakentanut tulevaisuutta ja muuttanut maailmaa yli 380 vuoden ajan. Se haluaa jatkossakin tarjota opiskelijoille parhaat eväät opiskeluun ja elämään. 

− Toivotan kaikki uudet opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi dynaamiseen yhteisöömme. Kun aikanaan valmistutte, teillä on erinomaiset näkymät työllistyä korkeatasoisiin mielenkiintoisiin tehtäviin melkein missä vain yhteiskunnassa, koulutuksesta vastaava vararehtori Kai Nordlund sanoo.

Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 258 uutta opiskelijaa. Kandiohjelmiin hakeneita oli lähes 29 000, joista opiskelupaikan sai noin 13 prosenttia. Suomen- ja ruotsinkielisiin maisteriohjelmiin puolestaan haki vajaa 2 500 henkilöä, joista hyväksyttiin noin 20 prosenttia. Ensisijaisten hakijoiden määrän perusteella Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto.

Politiikka, viestintä ja yhteiskunnallinen muutos kiinnostivat aiempaa enemmän

Helsingin yliopiston suosituimmat kandiohjelmat olivat oikeustiede, lääketiede ja psykologia, kun mittarina käytetään hakijamäärää suhteessa aloituspaikkoihin. Eniten kasvua hakijamäärissä oli politiikan ja viestinnän kandiohjelmassa ja yhteiskunnallisen muutoksen kandiohjelmassa. Maisteriohjelmista suosituin oli terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelma.

Avoimen väylän eli avoimen yliopiston opintojen kautta Helsingin yliopistoon haki 228 henkilöä, joista hyväksyttiin 137. Avoimen väylän haussa eniten kiinnosti tietojenkäsittelytieteen kandiohjelma, johon haki 59 henkilöä. Avoin väylä tarkoittaa hakemista tutkinto-opiskelijaksi avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella.  

Siirtohaussa hyväksyttiin 69 hakijaa 152:sta. Siirtohaussa ovat korkeakoulua tai alaa vaihtavat opiskelijat, jolloin opiskeluoikeus siirtyy korkeakoulusta toiseen tai korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen.  

Kansainvälisiin maisteriohjelmiin ennätysmäärä hakijoita

Helsingin yliopiston kansainvälisten maisteriohjelmien hakutulokset julkaistiin huhtikuussa. Kansainvälisiin maisteriohjelmiin hyväksyttiin yhteensä yli 1 500 uutta opiskelijaa. Hakijoita oli ennätykselliset yli 10 600. 

Valinnan tulokset näkyvät hakijoille valtakunnallisessa Opintopolku-palvelussa. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 11.7.2024 ennen klo 15.00.  Opiskelijoiden hyväksyminen varasijoilta jatkuu 6.8.2024 asti.  

Tarkemmat hakukohdekohtaiset tilastot opiskelijavalinnoista julkaistaan 8.7. alkavalla viikolla Tilastoja opiskelijavalinnoista -sivulle

Lisätietoja antaa
Yhteishaun tilastoja
 • hakijoita 31 273
 • opiskelijaksi valittuja 4258
 • Sisäänpääsyprosentti 13,6

    
Kandiohjelmat  

 • hakijoita 28 929
 • opiskelijaksi valittuja 3649
 • sisäänpääsyprosentti 12,6


Maisteriohjelmat  

 • hakijoita 2 459
 • hyväksyttyjä 489
 • sisäänpääsyprosentti 19,9


Varhaiskasvatuksen monimuotokoulutus  

 • hakijoita 330
 • opiskelijaksi valittuja 120
 • sisäänpääsyprosentti 36,4

Avoimen väylän kautta hyväksyttyjä: 

137

Siirtohaussa hyväksyttyjä: 

69