Helsingin yliopisto oli jälleen hakijoiden ykköstoive yhteishaussa

Hakijoita kandi- ja maisteriohjelmiin oli yli 35 000. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto sekä ensisijaisten hakijoiden määrän että hakijoiden kokonaismäärän perusteella. Tutut alat – oikeustiede, lääketiede ja psykologia – olivat jälleen Helsingin yliopiston suosituimpia hakukohteita.

Helsingin yliopistoon haki korkeakoulujen yhteishaussa 35 383 henkilöä (2024: 31 273). Opiskelupaikkoja on tarjolla 4770 yhteensä 62 kandi- ja maisteriohjelmassa.

Ykköstoiveekseen Helsingin yliopiston kandi- tai maisteriohjelman oli asettanut 20 668 hakijaa (2024: 18 158). Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto sekä ensisijaisten hakijoiden määrän että hakijoiden kokonaismäärän perusteella.

Kandiohjelmista suosituin oli oikeusnotaarin koulutusohjelma (opetus Helsingissä suomeksi) (5 898). Toiseksi suosituin oli lääketieteen koulutusohjelma (4 181) ja kolmanneksi suosituin psykologian kandiohjelma (3 733). Yhteensä hakijoita kandiohjelmiin oli 32 984.

Hakijamäärä kasvoi erityisesti oikeusnotaarin koulutusohjelmaan. Kasvun syynä oli osaltaan valintakoeuudistus, jonka ansiosta hakijan on mahdollista hakea useampaan hakukohteeseen yhdellä valintakokeella. Suomenkielisen oikeusnotaarin koulutusohjelman hakijamäärä kasvoi 45 prosenttia viime vuoteen verrattuna (yhteensä 5898 hakijaa). 

Kasvua oli myös ruotsinkielisessä hakukohteessa Utbildningsprogrammet för rättsnotarie (undervisning i Helsingfors på svenska) (432 hakijaa, kasvua 69 prosenttia vuodesta 2024) sekä hakukohteissa Utbildningsprogrammet för rättsnotarie, undervisning i Vasa på svenska och finska (262 hakijaa, kasvua 72 prosenttia vuodesta 2024) ja Oikeusnotaarin koulutusohjelma, opetus Vaasassa suomeksi ja ruotsiksi (2958 hakijaa, kasvua 30 prosenttia vuodesta 2024). 

Maisteriohjelmista suosituin oli terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelma (633). Toiseksi suosituin oli psykologian maisteriohjelma (333) ja kolmanneksi suosituin oli proviisorin koulutusohjelma (326). Yhteensä hakijoita oli 2 571.

Hakijamääriin voi tulla pieniä muutoksia sen myötä, kun hakijoiden hakemusmaksuvelvollisuuksia tarkistetaan. Lue lisää EU:n, ETA:n tai Sveitsin ulkopuolisten maiden kansalaisia koskevasta hakemusmaksusta Opintopolussa.

Vaihtoehtoisia väyliä opiskelemaan

Useimpiin kandiohjelmiin voi hakea myös avoimen väylän haussa, jos on suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa. Avoimen väylän haussa Helsingin yliopistoon haki 238 henkilöä (2024: 228).  Eniten avoimen väylä kiinnosti tietojenkäsittelytieteen kandiohjelman hakijoita (47). Toiseksi eniten hakijoita sai sosiaalitieteiden kandiohjelma (38). 

Kehitysjohtaja Anu Haapala iloitsee avoimen väylän haun tasaisesta suosiosta.

– Hienoa huomata, että avoimen väylä hakuväylänä on kasvattanut jälleen suosiotaan. Sitä kautta valituksi tulleet opiskelijat ovat saaneet jo hyvän tuntuman koulutusohjelmaan ja pääsevät erinomaisesti jatkamaan opintojaan tutkinnoksi.

Kasvatustieteelliselle alalle avoimen väylä on osana yhteishakua, ja sinne hakijoita oli 177. Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa oli myös ensimmäistä kertaa haku varhaiskasvatuksen monimuotokoulutukseen hakijoille, joilla on varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuus. Hakijoita oli 51.

Näin valinnat etenevät

Kandiohjelmien opiskelijoista noin puolet valitaan ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. He saavat tiedon valinnastaan Opintopolku.fi-palvelussa viimeistään 26.5.2025. 

Yliopistot järjestävät tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhdeksän kansallista valintakoetta. Hakija voi siis hakea yhdellä valintakokeella useampaan hakukohteeseen ja yliopistoon. Valintakokeet järjestetään kuutena päivänä aikavälillä 26.5. –6.6.2025. 

Valintakoeuudistuksen tavoitteena on vähentää hakijoiden kokemaa kuormitusta, ja antaa hakijoille aito mahdollisuus hakea useammalle koulutusalalle ja eri yliopistoihin. Myös ennakkomateriaalien määrä vähenee merkittävästi, ja ne julkaistaan vain muutama päivä ennen valintakokeita. Tiedot valintakokeiden kautta opiskelijoiksi valituille ilmoitetaan viimeistään 3.7.2025 Opintopolku.fi:ssä. 

Maisteriohjelmien opiskelijat valitaan pääsääntöisesti hakijan toimittamien hakudokumenttien perusteella. kaikkien maisteriohjelmien tulokset julkaistaan viimeistään 3.7.2025.

Hakijamäärät ja aloituspaikat hakukohteittain julkaistaan yliopiston verkkosivuilla keskiviikkona 26.3.2025. Tarkemmat tilastot muun muassa sukupuolijakaumasta, kielijakaumasta, ensikertalaisten ja ensisijaisten hakijoiden määrästä julkaistaan myöhemmin samalla verkkosivulla.

Lisätietoja antaa
Mitä tarkoittaa ensisijainen hakukohde?

Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa voi hakea korkeintaan kuuteen hakukohteeseen. Hakija asettaa hakukohteet hakulomakkeelle järjestykseen siten, että ensimmäisenä on hakukohde, johon hän mieluiten haluaisi päästä. Hakijalle tarjotaan opiskelupaikkaa vain siitä hakukohteesta, jonka hän on asettanut hakulomakkeella korkeimmalle ja johon hänen valintamenestyksensä riittää.

Yliopiston ensisijaisilla hakijoilla tarkoitetaan hakijoita, jotka ovat asettaneet jonkin Helsingin yliopiston hakukohteen mieluisuusjärjestyksessään ensimmäiseksi.