Palkinnon vastaanottivat työelämäverkoston kevättapaamisessa koulutusohjelmajohtaja Teemu Rinne ja yritysyhteistyön yhteyspäällikkö Heidi Lindholm.
Työelämäverkostoa kiiteltiin palkintoperusteissa erityisesti yhteistyöstä valtiotieteellisen tiedekunnan, lääketieteellisen tiedekunnan ja toimialojen välillä, innovatiivisuudesta sekä koulutuksen kehittämisestä työelämärelevanssi huomioiden.
– Kerrassaan mahtavaa saada tällainen tunnustus tiimimme työlle. Ajan kuluessa olen useasti huomannut, että teemme monelta osin uutta ja ainutlaatuista. Kiva, että saamme palkinnon siivittämänä välittää tietoa työstämme muillekin, Rinne kommentoi.
Uuden koulutusohjelmakokonaisuuden suunnittelu innosti yhteistyöhön
Työelämäverkoston kokoaminen alkoi jo koulutusohjelmien varhaisessa suunnitteluvaiheessa vuonna 2023. Työelämäkokonaisuutta rakennettiin alusta lähtien yhteistyössä yliopistopalveluiden yhteiskuntasuhteet -tiimin kanssa. Mukana ovat alusta lähtien olleet edustajat yritysyhteistyötiimistä ja alumnitiimistä.
– Tärkeintä oli huomioida työelämä- ja yritysyhteistyö heti OPS-vaiheesta alkaen. Halusimme luoda mahdollisimman paljon urapolkumalleja, harjoittelumahdollisuuksia, case-aineistoja ja muuta opiskelijoiden työllistymistä tukevaa, Lindholm kertoi kevättapaamisessa.
Työn tueksi kartoitettiin yliopiston kumppani- ja alumniverkostoja. Alumneista ja yrityskumppaneista tärkeäksi kohderyhmäksi tunnistettiin ne henkilöt, joilla on psykologitaustaa. Yhdessä valittuihin henkilöihin otettiin yhteyttä ja näiden yhteydenottojen myötä muodostui verkosto, jonka toiminta kulminoitui maaliskuussa 2025 järjestettyyn työpajaan.
– Työpajaan osallistui noin 30 henkeä: alumneja ja muita työelämän edustajia, opiskelijoita ja yliopiston henkilöstöä. Paikalla olivat esimerkiksi OP Ryhmän ja Baronan henkilöstöjohtajat. Mahdollisuus päästä vaikuttamaan uuden koulutuskokonaisuuden luomiseen innosti niin, että saimme osallistujia jopa enemmän kuin olimme ajatelleet, Rinne ja Lindholm kuvailivat.
Verkoston työskentely johti konkreettisiin yhteistyömuotoihin työelämän kanssa
Verkoston rakentamisessa olennaista on ollut tuki yliopiston ja tiedekunnan johdolta sekä markkinointitiimiltä. Suunnittelun alkuvaiheessa tärkeässä roolissa toimi lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani Anu-Katriina Pesonen.
– Verkoston kokoaminen on vienyt aikaa, mutta samalla on ollut uskomattoman antoisaa kuulla työelämän edustajien näkemyksiä. Koulutusohjelmillemme on selkeästi kysyntää, Rinne kertoi.
Verkoston työpajasta seurasi lukuisia käytännön ideoita. Monet työelämäkontaktit, kuten Koneen edustaja, tulevat mukaan opetukseen kertomaan omasta urapoluistaan ja opiskelijat pääsevät kursseilla ratkomaan oikeita työelämän haasteita. Myös verkoston jäsenet itse pääsevät tutustumaan opetukseen luentojen kautta.
– Yksi kohokohta työelämäverkoston toiminnasta on se, että Barona täsmärekrytoi kaksi kesätyöntekijää soveltavan psykologian ensimmäisen vuoden päättäneistä kandiopiskelijoistamme, Rinne iloitsi.
Soveltavan psykologian kandiohjelma käynnistyi syksyllä 2024 ja organisaatiopsykologian maisteriohjelma käynnistyy syksyllä 2026. Jatkossa tavoitteena on tiivistää yhteistyötä entisestään ja rakentaa organisaatiotasoisia pitkäjänteisiä ja merkityksellisiä kumppanuuksia. Yksi keskeinen yhteistyömuoto tulevaisuudessa onkin tutkimusyhteistyö.
- Helsingin yliopiston Työelämäfoorumi on koko henkilöstölle avoin verkosto, jonka tavoitteena on jakaa opiskelijoiden työelämäasioihin ja uravalmiuksiin liittyvää tietoa ja hyviä käytäntöjä koulutusohjelmien edustajien ja muun henkilöstön kesken.
- Työelämäfoorumissa on mukana jo yli 150 yliopistolaista, toimintaa koordinoi Urapalvelut-yksikkö. Lisätietoa Työelämäfoorumista saat osoitteesta: careerservices@helsinki.fi.
- Työelämäverkosto jakaa kevättapaamisessaan Vuoden työelämäteko -palkinnon työntekijälle, tiimille tai muulle ryhmälle, joka on aktiivisesti osallistunut työelämäyhteistyön ja opiskelijoiden uravalmiuksien tukemiseen kuluneen lukuvuoden aikana. Jaettu palkinto on järjestyksessään kolmas.
-
Tämän vuoden palkinnon vastaanottivat työelämäverkoston perustanut ydintiimi: koulutusohjelmajohtaja Teemu Rinne, sosiaalipsykologian yliopistonlehtori Jaana-Piia Mäkiniemi, yritysyhteistyön yhteyspäällikkö Heidi Lindholm sekä alumni- ja sidosryhmäsuhteiden yhteyspäällikkö Tiina Naskali.