Thanh Dao-Cong ja Melina Vuorinen aloittivat hiljattain opiskelun Helsingin yliopiston luonnontieteiden Bachelor's Programme in Science -kandiohjelmassa. Kumpikin nauttii ohjelman kansainvälisestä ilmapiiristä ja haluaa oppia uutta eri tieteenaloista. Dao-Congin tavoitteena on keskittyä fysiikkaan. Vuorinen puolestaan on kiinnostunut kemian soveltamisesta humanitaariseen työhön.
Kenelle luonnontieteiden kandiohjelma Bachelor's Programme in Science on tarkoitettu?
Thanh Dao-Cong: "Ohjelmasta hyötyvät monenlaiset ihmiset. Itse olen kiinnostunut tutkimuksesta, ja minusta ohjelma sopii hyvin kaltaisilleni opiskelijoille. Toisaalta ohjelma sopii myös niille, jotka eivät ole vielä varmoja kiinnostuksenkohteistaan, sillä sen puitteissa pääsee tutustumaan useampaan tieteenalaan. Jo puolen vuoden opiskelun jälkeen valitaan yksi neljästä opintosuunnasta, johon erikoistutaan. Vaihtoehdot ovat kemia, tietojenkäsittely- ja datatieteet, matematiikka ja fysiikka. Erikoistumisalan valittuaankin voi suorittaa muiden opintosuuntien kursseja ja saada tieteidenvälistä tiedeopetusta."
Melina Vuorinen: "Koulutusohjelma tarjoaa laaja-alaisen katsauksen luonnontieteisiin. Jokaiselle löytyy jotakin, vaikka ei vielä tarkalleen tietäisikään, mitä haluaa opiskella. Riittää, kun on ylipäänsä kiinnostunut luonnontieteistä ja osaa englantia kohtuullisen hyvin. On eduksi, jos pystyy vaivatta lukemaan englanninkielistä tekstiä, mutta alakohtaisen sanaston oppii sitten opintojen lomassa. Jos on kiinnostunut luonnontieteiden parissa työskentelystä tai jatko-opinnoista kansainvälisessä ympäristössä, ohjelma on oiva keino oppia sekä tiedettä että englantia."
Millaista opiskelu luonnontieteiden kandiohjelmassa on?
Dao-Cong: "Olemme vasta alkuvaiheessa, joten toistaiseksi on ollut lähinnä luentoja. Pian alkavat myös laboratoriokurssit. Tähän mennessä nykypäivän tiedettä esittelevä kurssi on ollut yksi mielenkiintoisimmista. Siinä esitellään Helsingin yliopistossa tarjolla olevia luonnontieteiden aloja.
Meille on myös kerrottu eri maisteriopintovaihtoehdoista. Kandiohjelman jälkeen voimme hakea yhdeksään Helsingin yliopiston maisteriohjelmaan, joissa yhtä lukuun ottamatta kaikissa opetus on englanniksi! Olen todella iloinen siitä, että meille ulkomaalaisille opiskelijoille on näin paljon vaihtoehtoja. On myös mahtavaa, että saamme opiskelijoina heti alkuun tärkeää tietoa koulutusohjelmasta ja sen suomista tulevaisuuden vaihtoehdoista."
Vuorinen: "Pidän siitä, että pääsen viettämään paljon aikaa opiskelijatovereiden kanssa. Meillä on tiivis ryhmä, joka on usein yhdessä. Kaikki ovat tosi motivoituneita ja huippukivoja! Pidän myös siitä, että opiskelijoita tulee monista eri maista. Ohjelmassa on paljon itsenäistä opiskelua, joten olemme perustaneet opintoryhmiä. Se on hauska tapa opiskella ja viettää aikaa yhdessä luentojen jälkeen."
Joko olet päättänyt, mihin neljästä opintosuunnasta aiot erikoistua?
Vuorinen: "Haluan tehdä jotakin, joka tuntuu tärkeältä. Olen kiinnostunut kemistin töistä humanitaarisella alalla, esimerkiksi maissa joissa puhtaasta vedestä on pulaa. Todennäköisesti keskityn siis kemiaan, mutta haluaisin sisällyttää tutkintooni myös muiden aineiden opintoja. Harkitsen sivuainetta valtiotieteellisestä tiedekunnasta, koska sen avulla saisin syvällisemmän käsityksen alasta."
Dao-Cong: "Aion opiskella fysiikkaa, sillä se on intohimoni. Tulevaisuudessa haluan työskennellä fysiikan tutkijana. Haluan samalla kuitenkin saada kokonaiskuvan muistakin tieteenaloista. Tutkijan ammatissa on tärkeää tuntea myös muun muassa matematiikkaa ja datatiedettä.
Tällä haavaa haluan jatkaa opintoja teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelmassa, sillä siellä voin sisällyttää tutkintooni opintoja monelta eri alalta. Aion kuitenkin pysyä ennakkoluulottomana, sillä vaihtoehtoja on niin paljon."
Millaista on opiskella ja asua Helsingissä?
Vuorinen: "Opiskelu on erittäin vapaata ja itsenäistä. Erikoistumisala valitaan itse, eikä läsnäolopakkoa yleensä ole. Näin voi itse arvioida, mikä on henkilökohtaisesti paras tapa oppia. Toisinaan se on pelottavaa, mutta myös todella hyödyllistä! Yleensä opin parhaiten ottamalla asioista itse selvää, joten toisinaan jätän luennon väliin ja paneudun asiaan sen sijaan itsekseni kirjastossa. Vapaa-aikana lenkkeilen kämppäkaverini kanssa. Muutin Helsinkiin vasta äskettäin, joten uuteen ympäristöön kotiutuminen on vielä kesken. Runsaiden luonnonympäristöjen ansiosta Helsinki tarjoaa hyviä ulkoilumahdollisuuksia."
Dao-Cong: "Olen asunut Suomessa jo muutaman vuoden ja huomannut, että Suomessa on paljon tilaisuuksia, joihin tarttua. Suomalainen yhteiskunta on rakennettu niin, että kaikilla on mahdollisuuksia pärjätä. Minusta äidinkielenään muuta kuin suomea puhuville tarkoitetut palvelutkin ovat muuttumassa entistä joustavammiksi. On mahtavaa, että vaikka en puhu sujuvaa suomea, voin suorittaa kandin tutkinnon luonnontieteissä.
Helsingin yliopiston opiskelijaelämä on todella vilkasta. Fukseille järjestetään paljon tapahtumia, kuten illalliskutsuja ja Amazing Race -tosi-tv-sarjaa muistuttava Fuksiseikkailu. Opiskelun ulkopuolella työskentelen tennisvalmentajana, joten en vähäisen vapaa-ajan takia ole ehtinyt osallistua moneenkaan tapahtumaan. Helsingin yliopistossa on kuitenkin mukava opiskella vaikka ei minun laillani välittäisikään ulkona käymisestä. Yliopistolla on upea ilmapiiri."
Lue lisää:
Lue lisää Bachelor's Programme in Science -koulutusohjelmasta.
Kiinnostaako opiskelu Helsingin yliopistossa? Tilaa hakijapalveluiden uutiskirje.