Marjojen nimiä torilla, asiointia kahvilassa; kukapa ei haluaisi oppia kieltä samalla, kun seikkailee uudessa kaupungissa. Helsinki Summer Schoolin suomen kielen kurssilla opiskelijat vierailevat eri puolilla Helsinkiä.
– Maisteriopiskelijoille tarjottu intensiivikurssi tarjoaa vajaassa kolmessa viikossa samat sisällöt, jotka normaalisti opeteltaisiin kolmessa kuukaudessa. Opiskelijat oppivat numerot, tervehdykset, keskustelunaloitukset ja paljon Suomen kulttuurista ja tavoista, sanoo kurssin opettaja Päivi Vetsch Helsingin yliopiston Kielipalveluista, joka on osa yliopiston Kielikeskusta.
Vetsch on opettanut suomea vieraana kielenä kolmisenkymmentä vuotta. Kesällä 2019 hän opettaa Helsinki Summer Schoolissa neljättä kertaa. Intensiivikurssi on suunnattu syksyllä opintonsa aloittaville, ulkomaisille kandi- ja maisteriopiskelijoille.
– Kesäkurssi on monella tapaa erityinen. Sen opiskelijat ovat nuoria, teräviä ja motivoituneita. He kaikki ovat aloittamassa uutta vaihetta elämässään, ja se luo kurssille innostuneen tunnelman.
Elokuun kauniissa ja tunnelmallisessa Helsingissä opiskelijat saavat ensikosketuksensa kaupunkiin ja maahan, jossa he tulevat viipymään ainakin kaksi vuotta.
– Kahdessa vuodessa uuden kielen ehtii oppia hyvin, Vetsch sanoo.
Kesäkurssilta saa ystäviä ja oppia suomalaisesta kulttuurista
Suomen kurssi käsittelee paitsi kieltä, myös suomalaisia tapoja. Opiskelijat tutustuvat suomalaiseen kulttuuriin, kuten ruokiin, liikenteeseen ja juhliin.
Helsinki Summer Schoolissa he oppivat lisäksi Helsingin yliopiston toimintatavoista.
– Opetan opiskelijoille heti alkuun yliopiston tapoja, kuten sen, että opettajia voi lähestyä rohkeasti ja opetus on rentoa. Kerron heille, että minua kutsutaan Päiviksi eikä esimerkiksi rouva Vetschiksi.
Sosiaalipsykologiaa opiskeleva Mai Hattori kävi Vetschin opettaman suomen kurssin kesällä 2018. Hän oli opiskellut suomea jo aiemmin mutta ajatteli, että kertauksesta olisi hyötyä.
– Menin kurssille, koska halusin harjoitella suomea ennen yliopisto-opintoja ja tavata muita maisteriopiskelijoita. Pidän pariin kurssilaiseen edelleen yhteyttä.
Vetschin mukaan suomen kurssi yhdistää eri tiedekuntien uudet, ulkomaiset maisteriopiskelijat.
– Kurssilta saa ystäviä oman alan ulkopuolelta heti opintojen aluksi.
Kieli auttaa pärjäämään kaupungissa ja tutustumaan paikallisiin
Vaikka suomalaiset osaavat hyvin englantia, suomen kielen osaaminen helpottaa arkea. Perusteet auttavat keskustelujen avaamisessa ja maan tapojen ymmärtämisessä.
Vaikka suomalaiset saattavat olla hiljaisia, Vetsch kannustaa opiskelijoita keskustelemaan heidän kanssaan. Pari suomen sanaa auttaa alkuun.
– Haluan oppia suomea, jotta voin tutustua suomalaisiin läheisemmin, Hattori sanoo.
Hänen aviopuolisonsa on suomalainen, mutta kieli auttaa muihin tutustumisessa.
Kurssi tarjosi Hattorille varmuutta sekä kieliopin perusteisiin että puhumiseen. Hattorin mukaan Vetschin kurssilla keskusteltiin paljon ja Vetsch puhui alusta asti opiskelijoilleen suomea.
– Pidän kursseillani yllä jatkuvaa dialogia. Ensimmäisestä tunnista lähtien kysyn opiskelijoilta pieniä kysymyksiä, kuten “mikä sinun nimesi on” ja “mistä maasta olen kotoisin”, samalla kun kuljen luokassa pöytien väleissä, Vetsch sanoo.
Intensiivikurssilla opiskelijat tekevät paljon puhetehtäviä. Vetschin opetus on kesällä visuaalisempaa, koska kurssilaiset voi viedä ulos ja vierailuille eri paikkoihin.
– Loppukoe on kaikilla alkeiskursseillani sama, mutta Helsinki Summer Schoolin oppilaat pärjäävät ainakin yhtä hyvin kuin muiden kurssien opiskelijat.
Kun omat opinnot eivät ole vielä alkaneet ja ilmapiiri on kannustava, kieliopintoihin on kerrankin kunnolla aikaa.
– Intensiivikurssilla opetuksen taso oli hyvä. Olen käynyt myös ilmaisen suomen kurssin, mutta kesäkurssilla opetus oli ammattimaisempaa ja innostavampaa, Hattori sanoo.