Ilmainen AI-verkkokurssi kouluttanut jo tuhansia tekoälyn perusteisiin – suomenkielinen versio ja jatkokurssi tulossa

Helsingin yliopiston ja teknologiayritys Reaktorin Elements of AI -verkkokurssi on kerännyt kymmeniätuhansia osanottajia ympäri maailman, ja kurssin on läpäissyt jo noin 7500 ihmistä. Kurssin suomenkielinen versio julkaistiin syksyllä 2018. Jatkokurssi tulee keväällä 2019.

Helsingin yliopiston ja teknologiayritys Reaktorin kaikille avoin Elements of AI -verkkokurssi julkistettiin toukokuussa 2018, ja tällä hetkellä kurssia käy noin 90 000 tekoälyn perusteista kiinnostunutta osallistujaa ympäri maailman.

Kurssin on hyväksytysti läpäissyt jo noin 7 500 ihmistä, ja ensimmäisiä kurssilta valmistuneita juhlitaan Helsingin yliopistossa 6. syyskuuta 2018. Kurssin suomenkielinen versio julkaistaan syksyn aikana ja jatkokurssi keväällä 2019.

Tekoälyn perusteet ilmaiseksi

Helsingin yliopiston ja Reaktorin suunnittelema ja rakentama Elements of AI -verkkokurssi tarjoaa kaikille mahdollisuuden opiskella tekoälyn perusteet ilmaiseksi. Kurssi pureutuu tekoälyn perusteisiin käytännöllisten esimerkkien kautta ja tarjoaa opiskelijoille, työelämässä oleville ja tekoälystä muuten kiinnostuneille helpon ja kannustavan väylän tekoälyn pariin.

Kahden opintopisteen arvoisen verkkokurssin suorittaminen ei vaadi aiempia tekoäly- tai ohjelmointitaitoja, ja se soveltuu kaikille. Tällä hetkellä verkkokurssia käy noin 90 000 ihmistä yli 80 maasta.

– Kurssin saama innostunut vastaanotto sekä yritysmaailman että yksittäisten kansalaisten puolesta on ollut äärimmäisen ilahduttavaa. Syinä suursuosioon on varmasti ollut tekoälyyn kohdistuva mielenkiinto ja toisaalta se, että olemme rakentaneet kurssin yhdessä Reaktorin kanssa. Yhteistyön kautta olemme voineet lähestyä monenlaisia yleisöjä tavalla, joka ei sulje ketään ulkopuolelle, iloitsee kurssin johtava opettaja, tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Teemu Roos Helsingin yliopistosta.

Roosin mukaan kurssin vastaanotto kannustaa myös laajentamaan opetustarjontaa sekä syventämään yhteistyötä yritysten kanssa.

– Suomalaisen tieteen ja koulutuksen korkea taso edesauttaa vastaavien kansainvälisten läpilyöntien syntymistä. Potentiaalia koulutusviennin kasvattamiseen on hurjasti, Roos sanoo.

Elements of AI -verkkokurssia kehitetään palautteen perusteella jatkuvasti. Kurssista on tulossa suomenkielinen versio tulevan syksyn aikana ja jatkokurssi keväällä 2019. Jatkokurssi sopii tekoälyn taustalla olevasta teknologiasta kiinnostuneille, joilla on perustiedot ohjelmoinnista.

Prosentti väestöstä tuntee tekoälyn alkeet

Elements of AI -verkkokurssi liittyy myös Helsingin yliopiston ja Reaktorin sosiaalisen median Tekoälyhaaste-kampanjaan. Tekoälyhaaste pyrkii saamaan prosentin Suomen väestöstä – noin 54 000 ihmistä – opiskelemaan tekoälyn perusteita vuoden 2018 aikana.

Yksi tekoälyhaasteen tavoite on myös aktivoida suomalaista yrityselämää kouluttamaan henkilöstöään tekoälyaikaan. Yritykset ja organisaatiot voivat vielä vastata tekoälyhaasteeseen lupaamalla kouluttaa henkilöstöään tekoälyn perusteisiin. Haasteeseen on nyt jo tarttunut noin 220 organisaatiota, kuten Fazer, Mehiläinen, Finnair, Elisa, OP, Nordea ja Kesko.

Reaktorin tekoälyliiketoiminnasta vastaava johtaja Hanna Hagström on ylpeä siitä, että Suomi on tiettävästi ensimmäisenä maana saanut yhden prosentin kansasta tutustumaan tekoälyn alkeisiin.

– Suomalaiset ovat havahtuneet ymmärtämään tekoälyn tärkeyden ja sen tuomat valtavat muutokset tulevaisuudessa, mistä kertoo kurssin osallistujamäärä. Tekoäly vaikuttaa tulevaisuudessa kaikkien elämään. Tämän vuoksi tiedon demokratisointi on tärkeää koko yhteiskunnalle, ja sitä selkeästi myös halutaan, Hagström sanoo.
 

Lisätiedot:

Teemu Roos
Tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
044 523 1238, teemu.roos@cs.helsinki.fi 
 

Lue lisää:
Tekoäly tarvitsee ihmisen apua: kolme syytä opiskella sen perusteet nyt