Helsingin yliopiston neljä aiempaa tutkijakoulua liittyivät vuoden 2023 alusta yhdeksi tutkijakouluksi. Tutkijakoulu on akateeminen yksikkö, jonka keskeisiä toimintoja ovat rahoituksen jakaminen tohtoriohjelmille, tohtorikoulutuksen strateginen kehittäminen ja tohtorikoulutukseen kuuluvien yleisten valmiustaitojen koulutus.
– Tutkijakoulu on laaja ja monitieteinen yhteisö, joka toimii kaikilla kampuksilla. Helsingin yliopisto on jo vahva ja merkittävä tohtorien kouluttaja, ja uuden tutkijakoulurakenteen tavoitteena on kehittää edelleen ohjausta ja opetusta ja levittää hyviä käytäntöjä sekä tukea tohtoriohjelmien toimintaa, tutkijakoulun johtaja Minna Palander-Collin totesi tutkijakoulun avajaisjuhlassa 6. kesäkuuta.
Kevään aikana tutkijakoulussa on pohjustettu toiminnan täysipainoista käynnistymistä syksyllä. Tutkijakoululla on ensimmäinen yhteinen Tervetuloa tutkijakouluun -tapahtuma syyskuussa.
Uudistus on osa ammattimaisia menettelytapoja
Yliopisto rahoittaa väitöskirjatutkijoiden palkallisia työsuhteita, ja lisäksi monet väitoskirjatutkijat työskentelevät henkilökohtaisen apurahan turvin. Väitöskirjoja tehdään myös aktiivisen työelämän ohessa muualla ja usein osa-aikaisesti.
Avajaisjuhlassa puhunut Helsingin yliopiston kansleri Kaarle Hämeri korostikin, että tutkijakoulu on yksi askel siirtymisessä vanhasta, myös subjektiivisesta, opiskeluoikeudesta nykyisiin ja uudenlaisiin prosesseihin.
Helsingin yliopiston tutkijakouluun kuuluu yhteensä 33 tohtoriohjelmaa. Vuoden 2022 lopussa Helsingin yliopistossa oli 4 657 väitöskirjatutkijaa.