Elements of AI -tekoälykurssin voi nyt opiskella 21 EU-maan kielellä

Helsingin yliopiston ja Reaktorin maksuton kurssi on julkaistu ympäri Eurooppaa. Tavoitteena on kouluttaa yksi prosentti EU-kansalaisista tekoälyn perusteisiin.

Suomi on julkaissut Elements of AI -verkkokurssin 21 EU-maassa näiden omilla kielillä. Lanseeraukset käynnistyivät toukokuussa 2020 Latviasta, ja viimeisenä kurssi julkaistiin huhtikuun 2021 lopussa Espanjassa ja Sloveniassa.

Suomi päätti EU-puheenjohtajakaudellaan joulukuussa 2019 investoida eurooppalaisten tulevaisuustaitoihin ja tarjota maksuttoman Elements of AI -verkkokurssin kaikille jäsenmaille. 

Tavoitteena on kouluttaa yksi prosentti EU-kansalaisista tekoälyn perusteisiin ja näin vahvistaa Euroopan digitaalista johtajuutta. Kurssin ovat toteuttaneet Helsingin yliopisto ja teknologiayritys Reaktor.

– Digitalisaatio vauhdittaa työn murrosta ja asettaa uusia vaatimuksia työntekijöiden osaamiselle, mutta tarjoaa samalla ratkaisuja uuden oppimiseen. Verkkokurssi tekoälyn perusteista on erinomainen esimerkki tavasta, jolla voimme tukea eurooppalaisten elinikäistä oppimista. Tälle kurssille on tarvetta myös tulevaisuudessa, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

Yli 240 000 ihmistä on kirjautunut Elements of AI -kurssille EU-alueella

EU-laajuisesti kurssille on kirjautunut 244 902 henkeä, mikä on 0,055 prosenttia väestöstä. Kurssin suoritusprosentti on 15,87. Osallistujista on miehiä 54,9 prosenttia ja naisia 45,1 prosenttia.  

– Suomalaisista noin 2 prosenttia on suorittanut kurssin, ja kannustan kaikkia eurooppalaisia tutustumaan siihen. Yliopistomme keskeinen ajatus on, että tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille. Tämä kurssi on yksi tapa panostaa kansalaisten osaamiseen, edistää jatkuvaa oppimista ja vastata yhteiskunnan tiedon tarpeisiin, toteaa rehtori Sari Lindblom.

Uusista maista kurssille kirjautuneita suhteessa väkilukuun on eniten Kroatiassa, yli 21 000 eli noin 0,5 prosenttia väestöstä, ja Latviassa, noin 7 200 eli noin 0,4 prosenttia väestöstä. Kurssin suorittaneita suhteessa sille rekisteröityneihin on puolestaan eniten Luxembourgissa, Hollannissa ja Italiassa, noin 15–19 prosenttia. Kärkisijaa tilastoissa pitävät Ruotsi ja Viro, joissa kurssi on ollut saatavilla jo ennen Suomen aloitetta. Maailmanlaajuisesti kurssikävijöitä on yli 660 000.

– Tekoäly ei ole robottivallankumous vaan arkipäiväinen asia, jota ei tarvitse mystifioida. Kurssi tarjoaa eräänlaisen "tiederokotuksen" tekoälyyn liittyvää hypetystä ja harhaanjohtavia klikkiotsikoita vastaan. Tavoitteena on saada kansalaiset mukaan miettimään uusia tekoälysovelluksia, jotta tekoälyä voidaan kehittää vastaamaan ihmisten todellisiin tarpeisiin, sanoo kurssin vastuuopettaja, professori Teemu Roos.

Paikalliset kumppanit vievät kurssia eteenpäin EU-maissa

Jokaisessa EU-maassa on paikallinen yliopistokumppani sekä muita kumppaneita, jotka tekevät kurssia tunnetuksi lanseerausten jälkeenkin. Työssä ovat mukana myös Suomen EU-edustustot.

Kurssi on nyt julkaistu Alankomaissa, Belgiassa, Bulgariassa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Kroatiassa, Kyproksella, Latviassa, Liettuassa, Luxembourgissa, Maltalla, Puolassa, Portugalissa, Ranskassa, Romaniassa, Slovakiassa, Sloveniassa, Tanskassa ja Tšekissä. Virossa, Ruotsissa ja Saksassa kurssi oli jo saatavilla ennen Suomen EU-puheenjohtajakauden aloitetta.

 

Muokkaus: 3.5. klo 11.00 maiden lukumäärä muutettu 21:ksi.

Lue myös: Tekoäly tarvitsee ihmisen apua – kolme syytä opiskella sen perusteet nyt

Tutustu myös Building of AI- ja Ethics of AI -verkkokursseihin.