AI Finlandin ja Business Finlandin järjestämä AI-gaala kokosi keskiviikkona 23.10. yhteen yritysjohtajia, asiantuntijoita ja innovaattoreita juhlistamaan ja palkitsemaan tekoälyn merkittäviä saavutuksia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia Suomessa.
Kymmenessä palkintokategoriassa oli yhteensä 139 ehdokasta, joista 32 oli valittu finaaliin. Helsingin yliopisto oli finaalissa edustettuna kolmessa eri kategoriassa. Kahdeksanhenkisen tuomariston johtajana toimi Risto Siilasmaa.
MinnaLearnin ja Helsingin yliopiston Elements of AI -verkkokurssi voitti sarjan Vuoden tekoälyteko. Tuomaristo piti kurssia yhtenä suurimmista tekoälyyn liittyvistä teoista, joita Suomessa on tehty viimeisen 10 vuoden aikana. Elements of AI:lla on yli 1,4 miljoonaa opiskelijaa ympäri maailmaa. Se on onnistunut demokratisoimaan tekoälyosaamista globaalisti ja nostanut Suomen keskeiseksi toimijaksi tekoälyopetuksen kansainvälisessä kentässä, tuomaristo perusteli.
Kestävyyspeli Serendip voitti sarjan Vuoden luova tekoälytoteutus. Serendip on uudenlainen virtuaalinen kestävyyspeli, jonka maailmassa opiskelijat pääsevät seikkailemaan vaikuttavissa maisemissa ja oppivat samalla kestävyydestä. Opiskelijat tutustuvat kestävyyskysymyksiin monen eri tieteenalan näkökulmasta ja tekevät tehtäviä tarinallisten tekoälyhahmojen kanssa. Peli soveltuu sekä korkeakouluopetukseen että henkilöstökoulutukseksi. Serendip on kehitetty osana Helsingin yliopiston Global campus –projektia.
Helsingin yliopiston professori Petri Myllymäki voitti sarjan Vuoden tekoälyn yhteiskunnallinen vaikuttaja. Petri Myllymäki on pitkän linjan tekoälytutkija. Hän on Suomen tekoälykeskus FCAIn varajohtaja ja Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin johtaja.
Lisäksi Vuoden tekoälyteko -sarjan finaalistina oli Finnish Center for Artificial Intelligence FCAI, jossa yliopisto on mukana yhtenä toimijana.
– Lämpimät onnitteluni voittajille ja kaikille finalisteille! On erittäin tärkeää, että yliopistot ovat vahvasti mukana tuomassa yhteiskuntaan tietoa tekoälyn vaikutuksista ja etsimässä keinoja hyödyntää tekoälyä niin opetuksessa kuin tutkimuksessakin, Helsingin yliopiston vararehtori Kai Nordlund sanoo.
Maaliskuussa 2024 perustettu AI Finland -verkosto kokoaa yhteen tekoälystä kiinnostuneita yrityksiä ja muita toimijoita. Verkoston tavoitteena on lisätä tekoälyn soveltamista ja kehittämistä Suomessa.
Onnittelumme kaikille voittajille ja finalisteille!