Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin tutkijat ovat kehittäneet uuden opetusmateriaalin, joka keskittyy tekoälyn lukutaitoon. AILIT-hankkeessa tutkijoiden tavoitteena oli kehittää tekoälyn lukutaitoon liittyvää opetusmateriaalia suomenruotsalaisen peruskoulun 3.–6. vuosiluokille yhdessä opettajien, opettajankouluttajien ja oppilaiden kanssa.
Opetusmateriaali koostuu kolmesta tekoälyaiheisesta oppitunnista. Materiaali on vapaasti kaikkien opettajien käytössä ja sitä voi mukauttaa oman luokan tarpeisiin. Materiaali on saatavilla vain ruotsiksi.
– Lapset kohtaavat tekoälyä arjessaan erilaisten sovellusten ja sosiaalisen median kautta. Tavoitteemme ei ole opettaa heille tiettyjen työkalujen käyttöä, vaan haluamme opettaa teknologian toimintaperiaatteet. Materiaali auttaa opettajia integroimaan tekoälyn lukutaitoa opetukseen ja antamaan oppilaille paremmat valmiudet käyttää tekoälyä vastuullisesti ja kriittisesti, sanoo Linda Mannila, Helsingin yliopiston apulaisprofessori ja AILIT-hankkeen johtaja.
Tietotekniikka ei ole Suomen opetussuunnitelmassa erillinen oppiaine vaan sitä sisältyy muihin aineisiin. Samalla tavalla tekoäly kytkeytyy useisiin oppiaineisiin. AILIT-materiaalin ansiosta opettajilla on nyt käytössään konkreettisia opetusmalleja, jotka on laadittu ja testattu yhteistyössä suomenruotsalaisten opettajien ja oppilaiden kanssa. Kentältä saatu palaute on ollut positiivista.
– Oppilaat, jotka osallistuivat oppituntisuunnitelmien yhteiskehittämiseen, pitivät materiaalista, ja sitä onkin suunnattu 3.–6. luokille. Oppilaat saavat esimerkiksi suunnitella omia tekoälyratkaisujaan, tunnistaa tekoälyn luomia mediasisältöjä sekä pohtia tekoälyn mahdollisuuksia ja haasteita. Tavoitteena on myös tuoda esille, miten tekoäly näyttäytyy arjessa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja suosittelualgoritmeissa, sanoo Susanne Hägglund, Åbo Akademin Experience Labin tutkimusprojektin koordinaattori.
Opettajat toivoneet materiaalia
Opettajien keskuudessa kysyntä tällaiselle materiaalille on suuri. Tutkijoiden mukaan opettajat kokevat, ettei heillä ole riittäviä valmiuksia opettaa tekoälyä. Tämän vuoksi hanketta laajennetaan myös 7.–9. luokkiin vastaamaan kasvavaa tarvetta.
– Teknologinen kehitys on nopeaa, mikä on sekä hyvä että huono asia. Meidän opettajien tehtävä on valmistaa oppilaita tulevaisuutta varten. Tarvitsemme tähän jatkuvaa koulutusta ja tukea. Siksi on arvokasta, että saamme helppokäyttöisen materiaalin, jonka ovat kehittäneet alan asiantuntijat tutkimuksen ja käytännön kokemuksen pohjalta, sanoo Vasa övningsskolan opettaja Anna Wulff.
AILIT-hanketta rahoittaa Svenska kulturfonden. Opetusmateriaali löytyy osoitteesta ailit.fi.