Suomen Sininen kirja on ainutlaatuinen käsikirja kemiallisten taisteluaineiden tunnistamiseen

Uusi päivitetty Sininen kirja eli the Recommended Operating Procedures (ROP) for Analysis in the Verification of Chemical Disarmament julkistetaan marraskuun 14. päivä ja samalla Verifin, Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti juhlii 50-vuotista taivaltaan.

Hiirenkorville vääntyneitä sinisiä hakuteoksia on useimmissa kemiallisten taisteluaineiden tunnistamiseen erikoistuneissa laboratorioissa ympäri maailmaa. The Blue Book eli the Recommended operating procedures for analysis in the verification of chemical disarmament on täynnä maallikolle outoja kemiallisia kaavoja, mutta asiaan vihkiytyneelle kemistille välttämätön käsikirja ja työkalu.

– Edellinen versio on vuodelta 2017, ja nyt julkaistavaan uuteen painokseen on lisätty muun muassa uusia taisteluaineita ja niiden analyysimenetelmiä sekä laajennettu rikostutkinnan osuutta, kertoo kirjan kokoamisesta vastannut professori Paula Vanninen. Kirjan päivittämiseen on osallistunut 30 laboratoriota ja yli sata kirjoittajaa ja arvioijaa.

Vuonna 1973 käynnistyneestä Jorma K. Miettisen johtamasta projektista on vuosien mittaan kehittynyt Helsingin yliopiston kemian osaston osana toimiva Verifin. Se on kemiallisen aseen kieltosopimuksessa mainittu kansallinen viranomainen, mutta myös tutkimus- ja koulutusorganisaatio. Verfinin järjestämissä koulutuksissa erityisesti kehittyvistä maista tulevat kemistit perehtyvät kemiallisten taisteluaineiden analytiikkaan ja vahvistavat osaamisellaan kansallisia laboratorioita eri puolilla maailmaa. Alan kansainvälinen kattojärjestö OPCW sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2013 työstään taisteluaineiden kitkemisestä maailmasta. Kopio mitalista on Verifinillä Kumpulan kampuksella.

Sotarikosten jäljillä

Verifin designoitiin vuonna 1996. Se tarkoittaa, että sinne voidaan tuoda sotaa käyvissä maissa otettuja näytteitä. Verfin on yksi harvoista laboratorioista, jolla on OPCW:n hyväksyntä uhrien näytteiden tutkimiseen sekä ympäristö- että biolääketieteellisten näytteiden osalta.

Marraskuun alussa Verifinin käytävillä Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella käy erityinen vilinä. Laboratorioon on tuotu kuusi OPCW:n lähettämää tuntematonta näytettä, joista relevantit kemikaalit pitää tunnistaa ja raportoida asianmukaisesti. Ponnisteluun osallistuvat kaikki, ja muut työt jätetään hetkeksi syrjään. Tällä kertaa kaikki tietävät, että tämä on harjoitus. Henkilökunnalla on kaksi viikkoa aikaa läpäistä tämä säännöllisesti toistuva pätevyystesti.

Oikeiden kriisialueilta kerättyjen näytteiden käsittely tehdään luottamuksellisesti. OPCW julkistaa tulokset, mutta ei kerro, missä ne on tutkittu. Venäläisten oppositiopoliitikkojen myrkytysten ja Syyrian sodan aikaan OPCW:n työ nousi maailman parrasvaloihin.

Vaikka designointi on kerran myönnetty, niin se voidaan myös menettää. Osaamista on siis syytä ylläpitää koko ajan. Näillä kaksi kertaa vuodessa toistuvilla testeillä OPCW varmistaa, että laboratorion henkilökunnan ammattitaito ja osaaminen ovat ajan tasalla.

Uusia innovaatioita

Verifinin tutkimusjohtajana vuodesta 1996 toiminut Paula Vanninen sanoo olevansa intohimoinen tutkija, joka ehti tehdä uraauurtavaa tutkimustyötä ja kehittää menetelmiä mm. Orionilla, josta hänet napattiin Verifiniin.

Hän toi uutena menetelmänä Verifinille nestekromatografia-tandem massaspektrometrian eli LC-MS/MS-analyysin. Se on kahden analyysimenetelmän yhdistelmä, jota käytetään näytteen sisältämien yhdisteiden erottamiseen ja analysointiin. Herkkyytensä ansiosta LC-MS/MS on ihanteellinen menetelmä monimutkaisten seosten erotteluun ja tuntemattomien kemiallisten yhdisteiden tunnistamiseen.

Rahoitus tuli aikoinaan kokonaan ulkoministeriöltä, mutta nyt toiminnan kehittäminen on ulkopuolisen tutkimusrahoituksen varassa.

Luovuutta ja tulevaisuuden ennustamista on tarvittu, ja sitä kykyä Paula Vannisella on ollut.

Äskettäin päättynyt GIDProvis-hanke oli osoitus siitä. Se oli ensimmäinen hanke Suomessa, joka on EU:n Horizon 2020 Future and Emerging Technologies -ohjelman rahoittama. Hankkeessa kehitettiin palo- ja pelastustoimen tarpeisiin sopivaa menetelmää, jolla voitaisiin nopeasti tunnistaa ilmassa olevat myrkylliset aineet. 3-vuotinen EU-rahoitus on päättynyt mutta kehitystyö ja tuotteistaminen vaatii jatkorahoitusta.

Paula Vanninen on myös totuttu näkemään mediassa kommentoimassa kemiallisiin aseisiin liittyvissä kysymyksissä. Hän on myös Oulun yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun kunniatohtori.

– Kasvava tulevaisuuden ala on rikostutkinta eli forensics, ja siinä Verifinin osaamista voidaan soveltaa, sanoo Vanninen.

Jatkossa Paula Vanninen voi keskittyä enemmän uuteen harrastukseensa kasvihuonekurkkujen kasvattamiseen tai muihin mielenkiinnon kohteisiin, vaikka ei aio täysin jättää tutkimustyötä. Verifinin johtajaksi on 1.1.2024 alkavalle 5-vuotiskaudelle nimitetty PhD, tutkimusjohtaja Hanna Hakulinen, joka jatkaa työtä, jonka pyrkimyksenä on kemiallisista aseista vapaa maailmaa.

Verifin 50 vuotta

Työpaja ja 50-vuotisjuhla järjestetään kutsuvieraille 14.-16.11.2023 Helsingissä. Onnitteluita voi lähettää ennakkoon osoitteella melina.vuorinen@helsinki.fi. Tervehdykset luetaan juhlapäivällisellä.