Sisäilmahomeen myrkyllisyyden syy selvitetty

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on saanut vihdoin selville, miten sisäilmahome tekee ihmisen sairaaksi. Ainoa tepsivä lääke on ihmisen elinympäristön korjaaminen.

Koko 2000-luvun ajan on tiedetty, että siellä missä ihmiset kärsivät kosteusvaurioon liittyvistä terveyshaitoista, yleisin löydös on Trichoderma longibrachiatum -sieni. Tieto siitä, millä tavalla tämä sisätilaongelmaisten rakennusten yleisin home vahingoittaa terveyttä, on kuitenkin puuttunut. Syyskuussa julkistettu Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkimusryhmän tekemä tutkimus selittää, miten ihmisen elinympäristössä esiintyvät mikrobien aineenvaihduntatuotteet aiheuttavat haittaa terveydelle.

Sisäilmahomeita jo pitkään tutkineet Raimo MikkolaMaria Andersson ja Mirja Salkinoja-Salonen työtovereineen tunnistivat Trichoderma-homesienen tuottaman toksisen aineen joukoksi pieniä peptidejä, jotka sisältävät alfa-amino-isovoihappoa ja muita proteiineissa esiintymättömiä aminohappoja. Toksiinin löytymisen ja puhdistamisen molekyylirakenteen selvitystä varten mahdollisti saman työryhmän aiemmin kehittämä siittiötesti, joka toimi ilmaisijana sienen toksiinimolekyylien jäljittämistyössä.

Terveyshaittojen takana nanokäytävät

Trichoderma-sienen tuottamat myrkylliset vieraspeptidit nimettiin trilongiineiksi. Trilongiinien myrkyllisyys perustuu niiden kykyyn imeytyä elimistön kudoksiin ja soluihin tuottaen kaliumia ja natriumia läpäiseviä nanokanavia. Trilongiineista muodostunut kanava voi oikosulkea eliöiden omia elintärkeitä natriumia tai kaliumia kuljettavia kanavia, jotka säätelevät esimerkiksi sydän-, hengityselin- ja hermosolujen toimintaa ohjaavia viestintäjärjestelmiä.

Vieraspeptideihin liittyviä terveyshaittoja ei voi torjua mikrobilääkkeillä. Trilongiinit kestävät myös hyvin muun muassa mikrobeja tappavia kemikaaleja ja kuumennusta. Homesienen aiheuttamia sairauksia voidaan siis torjua vain korjaamalla ihmisen elinympäristöä.

Ryhmä löysi toistakymmentä erilaista, kemiallisesti kestävää vieraspeptidiä, joiden molekyylirakenteet selvitettiin. T. longibrachiatum -sienen tuottamasta massasta mitattiin jopa 10 prosenttia trilongiineja. Trilongiinien tuottamista nanokanavista haitallisimpia lämminveristen, kuten ihmisten, soluille olivat pitkien ja lyhyiden trilongiinien 2:1-yhdistelmät. Yhdistelmäkanavat olivat aktiivisia pidempään kuin kanavat, jotka muodostuivat vain yhden tyyppisistä trilongiineista.

Photobiomics-huippuyksikön tutkimus tehtiin Suomen Akatemian ja Työsuojelurahaston tuella.

Tutkimus saatavissa The FEBS Journal -julkaisun sivuilta. (Tunniste DOI 10.1111/febs.12010.)

USA:n National Institute of Health ja National Institute of Environmental Health Science valitsivat ryhmän Trichoderma longibrachiatum -toksiiniartikkelin kuukauden tiedeuutiseksi vuoden 2013 alussa. Lue lisää >>