Paleontologia ja pop

Luonnontieteiden metodeista on apua yllättävissä yhteyksissä, vaikkapa pop-kappaleen ja fossiilin rinnastamisessa.

ALKULUVUT Y/09/15 // Yhdysvaltalaisen popin historian merkittävin kappale on selvillä: se on Run DMC:n Walk This Way.

Walk This Way vuonna 1986 oli lähtölaukaus rapmusiikin yleistymiselle. Suurin yksittäinen mullistus popmusiikin historiassa olikin vuosi 1991, jolloin rap viimein löi läpi.

— 1980-luvulla popmusiikin monimuotoisuus oli pienimmillään, koska disco, new wave ja hard rock dominoivat listoja. Näiden genrejen suosion lasku ja rapin suosion kasvu johtivat siihen, että popmusiikki oli monipuolisinta 2000-luvun alussa, kuvailee Imperial Collegen evolutiivisen kehitysbiologian professori Armand Leroi.

Leroin tutkimusryhmä analysoi tiedonlouhinnan avulla yhdysvaltalaisen Billboard Hot 100 -listan kappaleet vuosilta 1960–2010, yhteensä yli 17 000 kappaletta. He suhtautuivat aineistoon kuin paleontologit fossiileihin ja etsivät muutoksia genrejen yleisyydessä, suosiossa ja koko musiikkikentän rakenteessa ajan suhteen.

— Musiikin historiasta puhutaan usein anekdotaalisesti, mutta nyt voimme katsoa dataa ja vastata tutkimuskysymyksiin, Leroi innostuu.

Data paljastaa muun muassa, että brittien invaasio vuonna 1964 ei mullistanut popmusiikkia. The Beatles ja Rolling Stones olivat aikaansa edellä, mutta popin muutos oli alkanut jo paljon aiemmin.

Seuraavaksi Armand Leroi on laajentamassa tutkimuskenttäänsä: yhteistyö YouTuben kanssa tuo tutkijoiden käsiin kaiken sivulle tallennettavan nykymusiikin. Etnomusikologiset arkistot mahdollistavat vanhan musiikin tutkimuksen.

— Uskon, että on olemassa laaja evoluutioteoria, jolla voidaan selittää esimerkiksi kulttuurin evoluutiota. Biologinen evoluutio on vain pieni osa tätä yleistä teoriaa, Leroi kuvailee.

Leroi esitelmöi biologian opiskelijoiden ainejärjestö Symbioosin 65-vuotisjuhlasymposiossa Perspectives to biology.