Onko asteroideilla arvokkaita mineraaleja?

Avaruuden mineraalivarat houkuttelevat niin valtioita kuin yksityisiä yrityksiäkin. Hera-mission avulla aiotaan selvittää, mistä kannattaisi louhia ja miten nanosatelliittien avulla voidaan selvittää asteroidin mineraalikoostumus.

ESA:n ja Nasan yhteishankkeessa NASA lähettää Didymos-asteroidiin avaruusaluksensa, joka törmätessään synnyttää kraaterin ja nostaa esiin syvempiä kerroksia.

Myöhemmin paikalle tulee ESA:n alus, mukanaan kaksi kenkälaatikon kokoista nanosatelliittia. Nämä kuljettavat laitteita, joilla mitataan pinnasta heijastuvan valon spektriä ja selvitetään, onko asteroidilla arvokkaita alkuaineita, joista maassa on pulaa. 

Akatemiatutkija Tomas Kohout Helsingin yliopistosta johtaa kansainvälistä tutkimusryhmää, joka valmistelee ESA:n Hera-mission mukana lähtevää APEX nanosatelliittia.

Parhaillaan tutkijat kehittävät nanosatelliitteihin sopivia laitteita, joilla voidaan mitata asteroidien pinnasta heijastuvaa spektriä samaan tapaan kuin meteoriittien spektriä on tähän mennessä mitattu laboratoriossa. Kun nanosatelliitit lähettävät aikanaan tarkkaa kuvaa asteroidin pinnalta, niin voidaan heijastuman avulla selvittää asteroidin pinnan koostumus.  

Samalla Hera-missiossa tutkitaan miten asteroidiin törmäävä avaruusalus vaikuttaa asteroidin kiertorataan ja näin voidaan suunnitella mahdollisesti maan kiertoradalle osuvien asteroidien torjuntaa.

Avaruuden mineraalit ovat kaikkien käytettävissä ja tulevaisuudessa niitä näillä näkymin voidaan hyödyntää. Kohout muistuttaa, että samalla kun kehitetään tekniikkaa, niin pitäisi keskustella miten ja missä määrin avaruuden mineraalivaroja voidaan käyttää kestävästi, turmelematta taivaankappaleita.  

Lue lisää: Hera’s APEX CubeSat will reveal the stuff that asteroids are made of (ESA)

Lisätietoja:

Akatemiatutkija Tomas Kohout, Helsingin yliopisto, tomas.kohout@helsinki.fi,  +358 504486268