Miten matematiikka auttaa selvittämään, mitä maapallon sisällä on? Kuuntele Utelias mieli -podcast

Teollisuusmatematiikka tuottaa ratkaisuja käytännön ongelmiin. Näin lääkärissä otettujen TT-kuvien tulkinta ja valokuvan käsittely Instagramissa liittyvät matematiikkaan.

Monet asiat ovat muuttuneet nollien ja ykkösten digitaalisessa maailmassa matematiikaksi. Teollisuusmatematiikka tuottaa hyötyä ja ratkaisuja loppukäyttäjälle. Sen avulla saadaan vastauksia muun muassa ihmisen biologiasta, geologiasta ja universumista.

Tässä Uteliaan mielen jaksossa teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen kertoo, missä kaikkialla törmäämme käänteisiin eli inversio-ongelmiin ja mitä tekemistä Instagramin filttereillä on matematiikan kanssa.

Utelias mieli on Helsingin yliopiston podcast, jossa tutkijat puhuvat siitä, mikä heistä on omalla tieteenalalla kiinnostavinta juuri nyt.

Kuuntele jakso alta. Voit kuunnella ja tilata Utelias mieli -podcastin myös Spotifyssä. Muissa jaksoissa aiheina ovat muun muassa masennuksen hoito nopeavaikutteisilla lääkkeillä, metsäteollisuuden sivuvirtana hyödyntämättä jäävä kuusikumi ja se, mitä tekoäly ei ole.