Miten ilmansaasteet syntyvät ja poistuvat?

Ilmakehän pienhiukkaset aiheuttavat enemmän kuolemia kuin tupakanpoltto ja tartuntataudit yhteensä. Siksi niiden muodostumismekanismien ymmärtäminen on tärkeää, sanoo professori Matti Rissanen.

Mitä tutkit?

Tutkin ilmakehän nopeita kemiallisia reaktioita, joilla on kriittinen merkitys sekä ilmansaasteiden muodostumiselle että poistumiselle ilmasta. Tutkimukseni ytimessä on ilmakehän pienhiukkasten muodostuminen kaasumaisista lähtöaineista. Tämä on edelleen harmittavan vähän tunnettu alue vuosikymmeniä kestäneestä tutkimuksesta huolimatta.

Mihin ja miten tutkimuksesi aihe vaikuttaa?

Ilmakehän pienhiukkaset ja muu saaste vaikuttavat jokaiseen ihmiseen maapallolla. Ilmakehän pienhiukkaset on arvioitu merkittävimmäksi ennenaikaisen kuoleman syyksi, ja ne aiheuttavat enemmän kuolemia kuin tupakanpoltto ja tartuntataudit yhteensä. Siksi on erityisen tärkeää ymmärtää pienhiukkasten muodostusmekanismit aina molekulaariselle tasolle asti, jotta niiden muodostumista on mahdollista rajoittaa.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Minua inspiroi erityisesti instrumenttien ja laskentamenetelmien nopea kehittyminen. Tämä avaa koko ajan uusia ikkunoita molekyylitason prosesseihin, ja lähes joka päivä opimme jotain uutta. Emme voikaan etukäteen tietää, mitä päivä tuo tullessaan. Joka päivä on mahdollisuus löytää jotain uutta ja tutkimusalaamme mullistavaa tietoa!

 

Matti Rissanen on fysikaalisen kemian professori matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.