Kemian herkkupöytä oli katettu uusille opiskelijoille

Kemia on laaja ja monipuolinen ala. Siitä tarjottiin maistiaisia Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella lukuvuoden alkajaisiksi 8.9.2022 järjestetyssä Kemian päivässä.

Päivän aikana kuultiin innostavia puheenvuoroja ja uudet opiskelijat pääsivät vierailemaan laboratorioissa ja tutustumaan tutkimuslaitteisiin. Kemian päivä osoitti, että niin vanhemmat opiskelijat kuin osaston opettajat ja tutkijat ottavat avosylin vastaan uudet opiskelijat.

Urapolkuja ja menestysreseptejä

Elokuussa analyyttisen kemian professorina aloittanut Susanne Wiedmer toi terveiset teollisuuden puolelta. Wiedmer työskenteli neljän vuoden ajan erilaisia sokereita valmistavassa Ardilla Technologies Oy:ssä ja on nyt palannut akateemiseen maailmaan.

–Teollisuudessa validointitaidot ovat tärkeitä, koska niiden avulla pystyt osoittamaan, että olettamasi asiat pitävät paikkansa, sanoi Wiedmer.  

Kemisti voi päätyä työskentelemään paitsi teollisuudessa myös monilla yhteiskunnan aloilla, joilla luonnontieteen pohjakoulutus auttaa parantamaan maailmaa. Useat puhujat myös muistuttivat, että kannattaa välillä ottaa rennosti, nauttia opiskelijaelämästä ja hankkia lapsia. Äitiyslomien, pienten takapakkien tai harharetkienkin jälkeen voi taas menestyä opinnoissa ja uralla.

Verkostoituminen, kansainvälistyminen, kyky itsenäiseen työskentelyyn, oma-aloitteisuus ja viestintätaidot ovat tarpeen asiantuntijuuden lisäksi ja auttavat menestykseen.

Sitran Kestävyysratkaisut-teemaa johtava strategiajohtaja Mari Pantsar sanoi, että luonnontieteen koulutus antaa hänelle uskottavuutta, kun hän osallistuu vaikkapa ilmastokeskusteluun.

–Kemia tuo pohjaa sekä ratkaisuja yhteiskunnan ongelmiin, Pantsar totesi.

Analyyttisen kemian laboratoriosta alkoi KRP:n rikosteknisen laboratorion johtaja Erkki Sippolan ura. Tutkijan tausta ja luonnontieteen koulutus ovat hyvä pohja, vaikka nykyisessä tehtävässä tarvitaankin esimies- ja johtamistaitoja sekä luottamusta omiin alaisiin asiantuntijoina.

Kemian alumni Senior Manager Hanne Wikberg kertoi urastaan ja työstään Fortum Bio2X:ssä, jossa vetää 14.4 M euron uusien biomateriaalien tuotekehitysprojektia. Hän kertoi onnistuneesta paluusta teollisuuden palvelukseen kolmen äitiysloman jälkeen.  

–Kemian osaamisen lisäksi projektin vetäjällä on oltava hyvät ongelmanratkaisutaidot ja vuorovaikutustaidot, Wikberg sanoi.

Ryhdy tutkijaksi, näet maailmaa

Saksalaisesta pikkukylästä kotoisin oleva professori Robert Luxenhofer vinkkasi, että kannattaa ryhtyä tutkijaksi, niin näkee maailmaa. Hän on työskennellyt ennen Suomeen saapumistaan Yhdysvalloissa ja Australiassa ja kiertänyt eri puolilla maailmaa konferensseissa. Hän listasi menestyvän tutkijan ominaisuuksia: uteliaisuus, ymmärrys, joustavuus, motivoituneisuus ja sisu.

–Jos haluat edetä tutkijana, niin tee itsesi tunnetuksi omalla alallasi, hän kehotti.

Omasta tiestään kemian tutkimukseen ja oman erikoisalan löytämisestä kertoivat myös fysikaalisen kemian apulaisprofessori Markku Vainio ja apulaisprofessori Mirkka Sarparanta, jonka tutkimusryhmä kehittää uusia molekyylikuvantamisen merkkiaineita syövän immunoterapian ja nanorakenteisten lääkeainekuljettimien tutkimukseen ja radioterapiaan. Molemmat pitivät työkokemusta ulkomailla tärkeänä uransa kannalta.

Hyppäys lukiosta yliopisto-opiskelijaksi

Varmasti moni samaistui maisterivaiheen opiskelijan, Sanni Raskilan kokemuksiin opiskelujen alkuvaiheesta. Hän innostui peruskoulussa kemiasta ja kiinnostus jatkui lukiossa. Kemia oli helppoa ja opettaja kannusti. Kun yliopistossa kaikki ei ollutkaan helppoa, iski huijarisyndrooma ja epäilys omista kyvyistä, kun muutkin ympärillä olivat huippuja kemiassa. Opiskelujen edetessä ala on tuntunut oikealta ja kasvaminen kemian asiantutijaksi jatkuu.

Kuinka moni on innostunut kemiasta räiskyvien ja taianomaisten demonstraatioiden ansioista?  Opiskelija Aukusti Koivu kertoi puheenvuorossaan, että ”Tiede on taikaa ja mie oon veleho”.  Puolestaan Chemicumin pihalla yliopisto-opettaja Kjell Knapas ja väitöskirjatutkija Jukka Puumi lumosivat katsojat demotessaan sokerin hapettumisreaktiota. Katso video.

Väitöskirjatutkija Georgi Popovin kertoi, kuinka päätyi kemian opiskelijaksi ja kuinka on löytänyt paikkansa ALD-laboratoriosta.

–Yritysidea ehti muhia pitkään mielessä opintojen aikana, kertoi startup-yrittäjä Kalle Lagerblom. Mittauspalveluille näytti olevan kysyntää ja niiden tarjoamista kokeiltiin ensin pienessä mittakaavassa yhdessä Teemu Myllymäen kanssa. Nyt visio on kirkastunut, Lagerblon on päätoiminen yrittäjä ja kemian mittauspalveluita ja sertifiointeja tarjoava Measurelabs tähtää alan markkinajohtajaksi

Päivän aikana uudet opiskelijat pääsivät vierailemaan laboratorioissa ja tutustumaan analyysilaitteisiin, joita he tulevat opintojen edetessä ja tutkimustyössä käyttämään.

Vanhempi yliopistonlehtori Marianna Kemell näytti kellarikerroksen erikoislaboratoriossa, miltä puupalanen näyttää elektronimikroskoopilla tarkasteltuna.

Tämä oli unelmien täyttymys, totesi ensimmäisen vuoden opiskelija laboratoriovierailun päätteeksi.

Perinne jatkukoon

Pikagallup Kemian päivään osallistuneille opiskelijoille osoitti, että päivä oli onnistunut ja kannatti osallistua. Monellakaan oma erikoistumisala ei ollut vielä selkiytynyt mutta näin kuuli eri mahdollisuuksista. Uusien opiskelijoiden mielestä oli mukava kuulla myös vanhempien opiskelijoiden kokemuksia.

–Tämä oli kaikkien aikojen ensimmäinen kerta, kun tällainen päivä järjestettiin Kumpulan kampuksella uusille opiskelijoille ja tiettävästi kemia oli uranuurtaja koko yliopistolla, sanoi tyytyväinen osaston johtaja professori Ilkka Kilpeläinen.

–Porukkaa oli paikalla luentosalissa mukavasti ja Zoomissa myös. Jatkoa seuraa varmasti ja pyrimme kehittämään konseptia eteenpäin. Tarkoituksena on kannustaa kemian opiskelijoita opinnoissaan ja luoda yhtenäisyyden tunnetta osastolle, sanoo puhetta johtanut ja juontajana toiminut yliopistonlehtori Markus Metsälä.