Helsingin yliopisto mukana yhteenliittymässä 6G-kilpailukyvyn edistämiseksi

Merkittävimmät suomalaiset tietoliikennealan tutkimus- ja kehitystoimijat, mukana Helsingin yliopisto, ovat perustaneet keskinäisen yhteenliittymän, 6G Finlandin. Liittymän tavoitteena on tiivistää Suomen sisäistä 6G-yhteistyötä ja edistää suomalaisen 6G-osaamisen kansainvälistä vaikuttavuutta.

6G Finland -yhteenliittymä julkistettiin tänään, jolloin myös pääministeri Sanna Marin kertoi siitä teknologia-aiheisessa seminaarissa Tokiossa Japanin-vierailunsa yhteydessä. 6G Finlandin perustajajäseniä ovat Aalto-yliopisto, BusinessOulu, Helsingin yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Nokia Bell Labs, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä Puolustusvoimien tutkimuslaitos. 6G Finland toimii verkostona, johon jäsenet kutsutaan sisältöperustaisesti.  

Yhteenliittymän julkistamisen myötä 6G Finlandin jäsenet aloittavat tiekartan laatimisen tärkeimmistä 6G-tutkimukseen ja -kehitykseen liittyvistä yhteisistä painopisteistä.

– Käynnistyvä 6G Finland vie kansallisen yhteistyön uudelle tasolle. Helsingin yliopisto kehittää 6G:n verkkoarkkitehtuuria ja sovelluksia erityisesti ohjelmoitavuuden, energiatehokkuuden sekä kestävyyden näkökulmista. 6G tulee mahdollistamaan hyvin tiheän anturiverkoston älykaupunkien ja teollisuuden sovelluksiin. Tämä luo pohjan täysin uusille ja kestäville älykaupunkiratkaisuille sekä teollisuuden digitalisaatiolle, sanoo matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Sasu Tarkoma.

6G Finland toimii suomalaisen 6G-osaamisen yhteyspisteenä 

6G Finlandin puheenjohtaja, Nokia Bell Labsin Radio Systems Research Finland -tutkimusosaston johtaja Mikko Uusitalo iloitsee yhteenliittymän perustamisen ajankohtaisuudesta ja merkityksestä koko suomalaiselle 6G-tutkimukselle ja -kehitykselle.

– 6G-kehitys ja sitä koskeva keskustelu lisääntyy tällä hetkellä kovaa vauhtia kansainvälisesti. Tämä on Suomelle erinomainen hetki vahvistaa 6G-yhteistyötä myös kansallisesti entistä tiiviimpänä suomalaisrintamana.   

Suomi on ollut kansainvälisesti 6G-tutkimuksen ja -kehityksen kärkimaita siitä lähtien, kun maailman ensimmäinen laaja 6G-tutkimusohjelma, 6G Flagship, käynnistettiin Suomessa vuonna 2018. Suomi on tällä hetkellä vetovastuussa myös Euroopan 6G-lippulaivaprojektissa, Hexa-X:ssä, sekä merkittävissä rooleissa myös muussa EU:n 6G-toiminnassa. Koska 6G Finlandissa mukana ovat tutkimuslaitosten lisäksi myös yritykset, 6G Finland nousee kansainvälisesti yhdeksi merkittävimmistä 6G-osaamisen yhteenliittymistä. Vastaavia yhteenliittymiä on tähän mennessä perustettu Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Saksaan.

Lisätietoja

6G Finland  

Puheenjohtajat Mikko Uusitalo, Nokia Bell Labsin Radio Systems Research Finland -tutkimusosaston johtaja, mikko.uusitalo@nokia-bell-labs.com 

Jaakko Sauvola, 6G Flagshipin ekosysteemijohtaja, jaakko.sauvola@oulu.fi