Hannu Kurki-Suonio tutkii maailmankaikkeuden kysymyksiä, joihin ihmiskunta on etsinyt vastausta aina

Kosmologian professori haluaa ymmärtää, mitkä voimat maailmankaikkeudessa vaikuttavat.

Mitä tutkit?

Tutkin maailmankaikkeuden rakennetta ja kehityshistoriaa sekä sitä, mitkä voimat maailmankaikkeudessa vaikuttavat. Aivan alkua lukuun ottamatta meillä on näistä jo melko hyvä käsitys, mutta silti ymmärrämme huonosti kahta keskeistä tekijää: pimeää ainetta ja pimeää energiaa.

Galaksien liikkeestä voidaan päätellä, että niihin vaikuttaa paljon enemmän painovoimaa kuin niiden näkyvän aineen perusteella pitäisi.  Galakseissa täytyy siis olla paljon meille näkymätöntä ainetta, jota tavataan kutsua pimeäksi aineeksi.  

Osa pimeästä aineesta voi olla valaisematonta tavallista ainetta, kuten kylmiä kappaleita tai kaasua tähtien tai galaksien välisessä avaruudessa.  Havaintojen perusteella voimme kuitenkin päätellä, että suurin osa pimeästä aineesta luultavasti koostuu joistakin toistaiseksi tuntemattomista alkeishiukkasista.

Olemme tienneet kohta jo sadan vuoden ajan, että maailmankaikkeus laajenee. Tarkat mittaukset osoittivat 25 vuotta sitten, että odotusten vastaisesti laajeneminen kiihtyy.  Emme tiedä, mistä tämä johtuu. Suosittu hypoteesi on, että sen aiheuttaisi avaruuden täyttävä, ennalta tuntematon energiamuoto, jonka painovoima on poikkeuksellisesti hylkivää eikä puoleensa vetävää.  

Mihin ja miten tutkimuksesi vaikuttaa?

Tutkimukseni edistää maailmankaikkeuden ymmärtämistä. Tähän ihmiskunta on pyrkinyt koko historiansa ajan.

Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?

Jotta voimme ymmärtää maailmankaikkeutta, meidän on tärkeää tuntea tarkemmin, miten se on eri aikoina laajentunut ja miten galaksit ja niiden muodostamat rakenteet ovat kehittyneet maailmankaikkeuden historian aikana.

Näiden havaintojen tekemistä varten Euroopan avaruusjärjestö lähettää vuonna 2023 tai 2024 avaruuteen laajakulmaisen Euclid-kaukoputken, jolla kuuden vuoden aikana kartoitetaan galaksit ja pimeän aineen jakautuma yli kolmasosalta tähtitaivasta.  Osallistun tutkimusryhmäni kanssa Euclid-projektiin. Kaukoputki on jo valmis, ja sille tehdään vielä viimeisiä testejä.

 

Hannu Kurki-Suonio on kosmologian professori Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa.

Tutustu muihin uusiin professoreihin.