Krapula on monille tuttu tunne alkoholin nauttimisen jälkeisenä päivänä. Krapulaoireita ovat pahoinvointi, päänsärky ja yleinen ahdistuneisuus. Nämä oireet aiheuttavat merkittäviä ongelmia maailmanlaajuisesti heikentyneen toimintakyvyn muodossa esimerkiksi työpaikoilla.
Biokemian dosentti
L-kysteiini reagoi etanolin ensimmäisen metaboliitin asetaldehydin kanssa. Asetaldehydi on myrkyllinen tuote ja aiheuttaa suuren osan krapulaoireista sen lisäksi että on karsinogeeni. Tutkimuksessa havaittiin tilastollisesti merkittävä yhteys l-kysteiinin ja krapulaoireiden vähenemisen välillä. Sama vaikutus havaittiin kaikkien krapulaoiretyyppien kohdalla eli l-kysteeni helpotti päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta.
Kyseessä on ensimmäinen tutkimus maailmanlaajuisesti, jossa yksinkertaisen aminohapon kuten l-kysteiini on havaittu vähentävän krapulaoireita.
Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta tutkimukseen osallistuivat kemian osaston yliopistonlehtori
Tutkimusta on rahoittanut suomalainen yritys Catapult Cat, joka myy l-kysteiiniä sisältävää ravintolisää.
Tiedotetta on muokattu 19.8.2020 klo 10: Lisätty tutkimuksen rahoittaja, joka aiemmin näkyi vain julkaistussa tutkimuksessa.
Lähde:
L-Cysteine Containing Vitamin Supplement Which Prevents or Alleviates Alcohol-related Hangover Symptoms: Nausea, Headache, Stress and Anxiety, C J Peter Eriksson, Markus Metsälä, Tommi Möykkynen, Heikki Mäkisalo, Olli Kärkkäinen, Maria Palmén, Joonas E Salminen, Jussi Kauhanen
Alcohol and Alcoholism, agaa082,
Lisätietoja:
Dosentti Peter Eriksson
Sähköposti: peter.cj.eriksson@helsinki
Yliopistonlehtori Markus Metsälä
Sähköposti: