Luonnontieteellisen museon juhlavuosi 2023 rikkoi kävijäennätyksiä

Luonnontieteellinen museo on tällä hetkellä ajankohtaisempi kuin koskaan. Luonto, eläimet ja ympäristö kiinnostavat yhä kasvavaa joukkoa kävijöitä.

Vuonna 2023 museo saavutti ennätyksellisen kävijämäärän, kun lähes 280 000 kävijää asteli sen ovista sisään – tämä merkitsee noin 30 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna.

– Aina yhtä ihana, en kyllästy, vaikka olen koko ikäni siellä käynyt, koska aina huomaa jotain uutta ja aina sinne tulee uutta, toteaa museon asiakas Museokortti-palvelun kautta antamassaan palautteessa.

Luomuksen ympäristö- ja tiedekasvatus pyrkii lisäämään luonnontuntemusta ja innostusta luontoa kohtaan sekä herättämään vastuullisuutta ympäristön suhteen. Museo vietti koko vuoden 2023 100-vuotisjuhliaan ja esitteli lukuisia uusia avauksia toiminnassaan.

Vuoden kohokohta oli juhlanäyttely ”Juhlat metsässä”, joka on suunniteltu erityisesti lapsivieraille. Näyttely muutti perinteisen näyttelysalin vanhaksi metsäksi juhlatelttoineen ja tarjoaa interaktiivisen ja elämyksellisen kokemuksen. Metsän juhlissa museon kokoelmat ja myös eri ammatit tulevat tutuksi ja vierailijat tutustuvat muun muassa museon eläintieteellisiin kokoelmiin, konservointiin ja digitointiin. Näyttelyssä saa koskea, kokeilla ja innostua luonnosta. Näyttely on avoinna vuoden 2024 loppuun saakka.

Uutena ohjelmana tarjottiin opastettuja kierroksia museon kellareihin, joissa esiteltiin laajoja kokoelmia aina hyönteisistä täytettyihin eläimiin.

– Ensimmäistä kertaa koskaan tarjosimme asiakkaillemme mahdollisuuden päästä opastetutulle kierrokselle museon kellareiden kokoelmiin. Opastuksen myötä kävijälle selviää mihin kokoelmia käytetään, miten laajat ne ovat ja millaista tutkimusta kokoelmat mahdollistavat. Kierrokset sujuivat hyvin ja asiakkaiden palaute oli todella ylistävää, iloitsee yleisötoiminnan yksikön johtaja Sanna Vuori.

Vuoden 2023 aikana museon opastuksiin osallistuneiden määrä tuplaantui. Niille osallistui yhteensä yli 12 000 henkeä.

Myös lapsille järjestettiin työpajamuotoisia tapahtumia kokoelmiin tutustumista varten. ”Karvoja, luita ja siiveniskuja” -pajassa selvisi, miksi eläintieteellisiä kokoelmia kartutetaan ja mitä niistä tutkitaan. Samalla paljastuu mitä, miksi ja miten eläimiä konservoidaan sekä mistä ne tulevat museoon.

Vuonna 2023 Luomuksen ylläpitämä Suomen Lajitietokeskus (laji.fi) saavutti huiman rajapyykin – tietokannassa on jo yli 50 miljoonaa luontohavaintoa! Palveluun on tallennettu arvokasta tietoa luonnosta – varhaisimmat havainnot ovat kokoelmanäytteitä 1700-luvulta. Näytteiden digitointi ja jakaminen avoimesti Laji.fi-portaalissa tuo tarjolle arvokkaita tiedonjyväsiä menneiltä vuosisadoilta mahdollistaen tutkimuksen ja vertailun aikojen yli.

Vuonna 2024 museo jatkaa uudistumistaan julkaisemalla uudet verkkosivut ja tarjoamalla vaihtuvia näyttelyitä, kuten valokuvaaja Mia Surakan luontokuvanäyttelyn ”Piilotteleva palokärki”, joka avautuu Luonnontieteellisen museon PopUp-parvella 12. maaliskuuta ja kestää 30. toukokuuta 2024 asti.