Tekniikan akateemiset eli TEK on etu- ja palvelujärjestö, jonka yli 70 000 jäsenestä pääosa on diplomi-insinöörejä ja arkkitehtejä. Mukana on myös fyysikkoja, matemaatikkoja ja muita yliopistokoulutettuja.
Helmikuussa TEK lahjoitti Helsingin yliopistolle 20 000 euroa luonnontieteelliselle tutkimusalalle osana valtion vastinrahakampanjaa.
Koulutus avainkysymys yhteiskunnalle
— Me TEK:issä arvostamme koulutusta. Helsingin yliopisto on Suomen paras yliopisto, jossa on muun muassa merkittävää matemaattis-luonnontieteellistä opetusta ja tutkimusta. Haluamme tukea sitä nyt, kun hallitus leikkaa koulutuksesta, TEK:in koulutuspolitiikan johtaja Jari Jokinen kertoo.
Lahjoittaminen on TEK:in tapa protestoida koulutusleikkauspolitiikkaa vastaan.
— Koulutus on pitkän aikavälin panostusta yhteiskuntaan. On erittäin surullista, jos koulutuksen merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle ei haluta nähdä, Jokinen sanoo.
— Nuorten aivojemme piilevä kyvykkyys on saatava esiin. Se on Suomen menestyksen avainkysymys.
Tekniikan alan Suomea rakennetaan paitsi matemaattis-luonnontieteellisessä myös kasvatustieteellisessä tiedekunnassa, Jokinen huomauttaa.
— Nykyiset ja tulevat luonnontieteiden ja matematiikan opettajat kouluissa ja lukioissa luovat perustan myös tekniikan alojen tulevaisuuden osaamiselle Suomessa. Opettajat ovat niitä, jotka voivat innostaa nuoria LUMA-aineidenkin pariin.
Luonnontieteen osaajista pulaa
Tällä hetkellä pitkän matematiikan kirjoittaneita ylioppilaita tulee vähemmän kuin heille olisi opiskelupaikkoja. Tekniikan ja luonnontieteiden aloilla on siksi pulaa opiskelijoista ja työelämässä hyvistä tekijöistä.
— Suomi tarvitsee tekniikan tekijöitä ja rekrytointipohjan kapeus on suurin este alan opiskelupaikkojen lisäämiselle. Kasvupotentiaalia on etenkin naisissa ja kansainvälisten maisteriohjelmien opiskelijoissa.